В Ямбол беше направен опити за фалшифициране на вота чрез гласуване с чужди лични карти. В някои от секциите има засилено полицейско присъствие, а комисиите получиха инструкции да следят стриктно дали личните данни съвпадат с лицето, което гласува.

Сигналите, че има опити за фалшифициране на вота, дойдоха само час след началото на изборния ден в града.

„Сигнализираха ни от полицията, че до тях е подаден сигнал, че в някои от секциите ще бъде гласувано с чужди лични карти. Обадили сме се на абсолютно всички председатели да насочат вниманието си именно към личните карти“, обясни Ани Канева, председател на ОИК- Ямбол.

Секциите са от 41-ва до 58-ма и са разположени в две училища в ромската махала на града. От комисията стриктно следят данните на избирателите, защото са предупредени за нарушението. 

„Две лични карти има. Ето я госпожата. Господинът в момента гласува - ето го там, а госпожата изчаква реда си за гласуване“, каза Нейко Тенев, председател на СИК.

Снимка: bTV

„Дали лицето съвпада с личната карта -  да, следим го. Засега няма такива случаи“, категорична е Ваня Борова, член на СИК.

Пред проблемните секции има засилено полицейско присъствие и опашки за гласуване.

„По-добре щеше да бъде, ако имаше машини. По-бързо щеше да стане и нямаше да има опашки“, категорична е Герга Иванова.

Опити за нарушения има и в комисиите. „Застъпник се опита да мине с пълномощно, което е на друго лице. Просто отказах да допусна това лице и да го запиша“, обясни Галина Георгиева, председател на СИК.

Снимка: bTV

В една от секциите избирател е снимал за кой номер е гласувал, вотът му обаче е анулиран.