До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

"Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност", добави той.

Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство".

На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него".

"Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза още Стоянов.

Първият арест за купен вот преди изборите през октомври е от Несебър. Там миналата сряда беше задържан служител на ръководна длъжност в общината с над 400 000 лева. По информация на bTV това е началникът на отдел „Местни данъци и такси“ в града Паскал Апостолов.

По информация на bTV сигнали за търговия с вот вече има в осем от общо 28 области в страната – Видин, Плевен, Бургас, Перник, Варна, Русе, Стара Загора и Пазарджик.

За първи път от две години МВР ще разследва купуването на гласове заедно с прокуратурата и ДАНС.

„Прокуратурата и МВР ще си взаимодействат и ще направят всичко необходимо, така че изборният процес да бъде спокоен и честен, да не се допусне изкривяване на манипулиране на вота на нашите съграждани“, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

„И при тези избори в МВР ще бъде открита гореща линия на телефон и имейл, на който гражданите ще могат да съобщават за нарушения на изборния процес. Сигнали ще се приемат и във всички областни дирекции на министерството. В министерството не работим по сценарий, а по оперативни и явни сигнали. Призовавам хората да са активни“, каза още вътрешният министър Калин Стоянов.