„Според ВАС решението на ЦИК за отмяната на машинното гласуване на първи тур е било законосъобразно“, каза по време на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Много молим да не се интерпретират съдебните решения по начин, различен от техния смисъл“, добави тя.

„ЦИК е в кореспонденция с Министерството на електронното управление, Института по метеорология и Института за стандартизация. Изискали сме и очакваме методика по удостоверяване на машините, утвърдена по съответния законов ред. Нека всеки да си върши работата, за да може изборите на 5 ноември да протекат без напрежение. ЦИК е прилагала закона спрямо Изборния кодекс“, посочи Нейкова.

„Всичко зависи от това трите институции кога ще извършат всички действа, за да имаме законова процедура и да се проведе машинно гласуване. Трябва да стане в спешен порядък и веднага. За удостоверяването на машините срокът е веднага“, категорична е тя.

„Ще има доверено изграждане на изходния код. Това не означава нов софтуер. Ще се генерира нов хеш код, който ще бъде генериран след новата процедура“, уточни Камелия Нейкова.

Партиите бяха категорични в едно - решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Според част от партиите става дума за активно мероприятие точно преди първия тур на изборите.

Според други постоянната промяна на правилата за гласуване ще доведе до недоверие в изборния процес.