413 000 са недействителните бюлетини за общински съветници в цялата страна, по данни на Института за развитие на публичната среда. Централната избирателна комисия все още изготвя окончателния брой сгрешени бюлетини.

Въпреки призива ни внимателно да се попълват хартиените бюлетини, броят на сгрешените е голям.

Снимка: bTV

Институтът за развитие на публичната среда очаква след окончателните данни той да достигне 16%. За сравнение - на предишните парламентарни избори, когато гласувахме и с машини той е е бил 2%.

Ето и рекордьорите:

33% са недействителните гласове в Луковит. По 30% сгрешени бюлетини за общински съветници се засичат в Брусарци и Димово.

Снимка: bTV

В София броят на сгрешените бюлетини е 17 869 или 5% от всички. Във Варна е 7%, в Бургас 13,6, а в Пловдив - близо 10 %. Във Враца – 17%.

Снимка: bTV

В Борован например, където в изборната нощ възникна напрежение между симпатизантите на кмет и членове на секционна комисия, броят им е 938 при 3491 гласували.

„Това което на камера се чуваше много добре, е госпожа Тодорова , която казваше – не, не тази си е добре, тази не, тази си е добре и от там дойде цялото напрежение“, каза Иван Костовски, избран за кмет на с. Борован, „Възраждане“.

Експерти обясняват причините за високия брой недействителни бюлетини по различен начин.

„Ако не се беше отменило в последния момент машинното гласуване. Знаем че всъщност машините няма опцията да има недействителни гласове“, каза Диана Евтимова, предс. на УС на ИРПС.

„Българинът не може да гласува с преференции. За кметове са три процента – което е в нормата, за съветници са 15-20 . Отвратително“, смята изборният експерт проф. Михаил Константинов.

Във врачанско имат още предположения:

„Основният проблем е в купуването на гласове и забравата какво трябва да направят тези, които са получили съответните пари да дадат своя вот“, обясни Йордан Гергов, НК „Алтеранативата на гражданите“.

ЦИК да направи анализ на причините, довели до този брой недействителни гласове, призовават експерти.

„Всъщност се оказва, че има места, общини, в които недействителните гласове са 28-30-34% - можем да кажем, че там най-голямата партия е партията на недействителния глас“, заяви Ефтимова.

От Централната избирателна комисия все още не казват кога ще бъдат готови и с окончателния брой на недействителните бюлетини.