„Това, което се случи с ЦИК – най-важното е начинът, по който беше направено. Беше абсолютно демонстративно, което не е добре. Моята теза е, че министър-председателят Николай Денков трябваше да подаде оставка. Случилото се показа, че има три институции в България, които са нереформирани – ВАС, ЦИК и ДАНС", коментира в „Тази сутрин“ журналистът Константин Вълков.

"Те трябва да се борят с купуването на гласове, с корпоративния вот, а не с това, което стана. Оставката на Денков щеше да бъде изключително силен ход, но беше пропуснат“, допълни той.

„За първи път се появява категорично ляв кандидат, популист по най-широкия ляв сектор. Тази ниша е освободена от Корнелия Нинова и Мая Манолова. Сега има нов политически герой“, посочи още той.

„Въпреки че нямаше машинно гласуване, се видя една мобилизация на хората, които искат да гласуват машинно. Такъв пример е Варна, след това София. Кандидатите на Борисов в тези два града бяха доста неубедителни. Според мен, ако в София беше Георги Георгиев, той щеше да мобилизира поне партийния електорат и да има по-висок резултат, отколкото Хекимян“, посочи журналистът Мира Баджева.

Според нея не е възможно София да бъде с червен кмет. Това мнение сподели и Константин Вълков.

“Не се състоя очакваният пробив на „Възраждане“ в местната власт, не видяхме да се случват предварителните прогнози, че на места ще имат кметове на балотаж, че ще имат голямо присъствие в местната власт. „Възраждане“ не успява да пробие. Във Варна, откъдето тръгнаха, техният кандидат остана доста назад“, добави още тя.

„Освен че ГЕРБ губи кметската битка в София, ГЕРБ губи позиции и в общинския съвет“, посочи Велислава Попова, главен редактор на „Дневник“.

Тя смята, че битката за София ще бъде до последния момент.