"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми се издаде разрешение за гласуване", каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

Той прочете и мотивите на общината в Хасково за отказа. По думите на Василев тя няма достатъчно доказателства, че последните шест месеца е бил на територията на България.

„Община Хасково не може да установи, че последните шест месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Мисля, че това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител от ЦИК, което автоматично означава, че живея в страната, след това свързано и с назначаването ми като министър на финансите. Не знам колко по-оригинални документи им трябват от Държавен вестник“, коментира Асен Василев.

Според него казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

По думите му това е присъда за града, който последните няколко мандата се управлява по безобразен начин.

Припомняме, че заради незаличен настоящ адрес от 2000 г. в САЩ Асен Василев попадна в забранителния списък, което го спъна да гласува за местни избори. Така финансовият министър тръгна по институциите.

Принципът на уседналост важи само за местни избори. Според него шест месеца преди вота избирателят трябва да е живял на територията на България, което се удостоверява с адресна регистрация.