Погледите на рибарите днес са вперени в морето, а не в изборите за местна власт. Ще бъде ли щедро то и ще се сбъднат ли прогнозите им за богат улов? Или ще останат с празни мрежи и в очакване на по-добри времена?

Любителите рибари от север се преместиха на юг, подмамени от новината, че морето там буквално „ври от деликатесен паламуд“. Оказа се обаче, че не са подготвени за необичайно топлото време за октомври, което обърка плановете им.

Двама рибари са пропътували над 300 километра от Варна до Царево, за да пуснат лодка в морето на юг. Дългият път обаче не оправдава очакванията им. 

„Ето - пет рибки. Е, не са пет, седем-осем са - два чернокопа и 5-6 сафрида. Това е“, отбелязва Пламен Петров от Варна.

„Това е хубав едър сафрид, но има и по-дребен, който сме хванали, и чернокоп има - нещо много вкусно на трапезата, но за съжаление малко. Слаба активност - днес не ни е ден“, казва и Тодор Василев от Царево.

Основната причина за слабия улов се оказва вятърът, който духа в неподходяща посока и твърде топлото време.

„Вятърът от два дена е югозападен. Това е най-лошото, което може да се случи за рибарите. Вятърът трябва да е от север, за да я изкара навън рибата, но гледаме по прогнозите, че няма да се промени скоро, така че нямаме и успехи. А рибата много се влияе от течението - от къде духа вятърът“, обяснява Пламен Петров.

Късметът очевидно не е на страната на рибарите.