Обратното броене за европейските избори започна. Шест дни преди вота в неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че разполага с данни, че се подготвя предизборен компромат тип "Костинброд", който ще бъде задействан в четвъртък или петък. Той  отправи предупреждението си в предаването "Тази сутрин", където гостува заедно с водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел.

Борисов каза още, че не мисли да подава оставка, какъвто и да е резултатът от вота, както и че е възможно още хора от кабинета да бъдат сменени, ако се наложи.

"Оставките са нещо много нормално, те са пречистване. Никой не се е родил премиер, министър или депутат. По-ненормално е да не си дават оставките, когато има проблем”, каза Борисов.

На въпрос дали ще има още рокади в кабинета, той отговори, че пречистването ще продължи "колкото трябва".

"Превенцията е най-важното нещо. Сигурен съм, че сега на никой няма да му мине през акъла да купи къща за гости или апартамент. Така лошо се опарихме”, допълни премиерът.

Борисов припомни за "лъжата Костинброд".

"Точно в деня на размисъл, когато не може да се реагира, БСП занесоха сигналите в прокуратурата. Те в това са най-добри и нямат друг шанс. В учебника на КГБ пише следното: "Най-добрият начин да унищожиш един човек е да подбереш избрани истини за него и след това да ги съчетаеш в някаква комбинация". Тръгва информацията, ГЕРБ губи 6% заради Костинброд и след това се оказва, че няма фалшиви бюлетини, нито автобуси с двойни дъна. В четвъртък-петък ще се готвим за нов Костинброд", каза още премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

"Те виждат, че като аргументи няма какво да направят. Разчитаха, че със злоба и жлъч ще разклатят партията. Уплашиха се, защото направеното от ГЕРБ няма алтернатива. На този фон е нашата листа с компетентни и знаещи хора - на базата на какво да ни победят”, попита Борисов.

"Силата на ГЕРБ са местните структури, връзка с хората и грижа за всяко населено място. Именно с това те привлякоха вниманието ми", каза от своя страна Мария Габриел.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите й злоупотреби има навсякъде, но важното е държавата да не ги замазва и да поеме отговорност.

"Това ни отличава от другите и бихме искали да видим това и в другите представители на политическите сили”, допълни Габриел.

"В последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства, отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария”, поясни Мария Габриел.

Според нея няма двоен стандарт по отношение на еврозоната. През юни-юли се очаква решение, допълни Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

"Има държави, които са егоисти и ясно казаха защо са против влизането на България в Шенген. Причината е, че тъй като Гърция не се справя с мигрантския поток, а България се справя, ако ние влезем в Шенген, тогава мигрантите през Гърция, България и Румъния заминават директно за Холандия. Затова компромисът, който може като начало да се направи, е по въздух и вода", заяви Бойко Борисов.

"Моята битка не е да си връщам партията от Цветан Цветанов, а как партията да продължи без Борисов. Аз няма да съм вечен, вече съм на 60 години. Трябва да се подготви едно ядро от млади и можещи политици. Цветанов има знание и качества, които трябва да се ползват. Сега се е дръпнал. Ние сме като футболен тим - днес си звезда, утре си резерва", заяви Борисов.

Цялото интервю с Бойко Борисов и Мария Габриел гледайте във видеото.