Напрежение във великотърновското село Водолей в деня на местните избори. Причината е, че има струпване на гласоподаватели пред изборните секции, които са непознати за местните хора. В селото кандидатите за кмет са двама.

Хората от Водолей заявиха, че придошлите са около 30 души и бяха категорични, че не ги познават. По думите им те били социално слаби.

Хората от селото настояха новодошлите да покажат къщите, в които живеят. „Да си покажат паспортите. Дали изобщо пише село Водолей, дали живеят тук“, настоя Филип Маринов от селото.

Според жителите на селото непознатите за тях обитавали къщи, които били изоставени. Те подали сигнал на 112, полицията се е отзовала и проверява случая.

Междувременно, въпреки че вече са гласували, много хора от селото стоят пред секцията с идеята да не допускат непознати.

Жителите на Водолей обясниха, че много непознати лица вече са минали и са упражнили правото си на глас.

Председателят на секционната избирателна комисия заяви пред bTV, че всичко е законно и лицата са регистрирани по настоящ адрес. По думите му те били около 60 души.

Един от новодошлите обясни, че е от Велико Търново, но се регистрирал в селото преди година, защото прави ремонт на къщата си.

„Бяхме се скарали с моята и дойдох тук на почивка при братовчед ми“, каза друг от непознатите сред местните жители. 

Преди дни в същото село имаше полицейска акция заради съмнения за купен вот. Беше проведена акция на полицията за новорегистрирани на почти необитаеми адреси. Тогава бяха задържани двама души, но бяха освободени, защото органите на реда не откриха нарушения.

До тъмно хората останаха пред изборните секции, за да видят краят на изборния ден.

Напрежение днес имаше и в горнооряховското село Върбица. От гласувалите там половината от тях са новоселци. Има и такива, които са регистрарани на имоти, продадени от тях преди 15 години.

Иначе избирателните секции са 142 в цялата община, а 138 от тях са постоянни, две са подвижни, като има позиционирани секции в МБАЛ и Дома за стари хора във Велико Търново. 

Първите избиратели във Велико Търново застанаха пред урните още в 7:05 часа. Секциите там отвориха навреме и очакванията на всички са за висока активност.

Жителите на селото са категорични, че не са виждали част от гласуващите.

Живеещите в областта избират измежду осем кандидати за кмет. Има и 16 листи за общински съветници.