Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че решението й да се присъедини към западните удари по Сирия се е опирало на британския национален интерес, а не на следване на заповеди на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха ДПА и Франс прес.

Малко преди това лидерът на опозицията лейбъристът Джереми Корбин заяви, че "Великобритания трябва да играе ролята на лидер в търсенето на примирие в този конфликт, а не да получава инструкции от Вашингтон".
"В наш национален интерес е да осуетим бъдещо използване на химически оръжия в Сирия и да защитаваме световния консенсус, че тези оръжия не трябва да се употребяват. Така че не сме направили това, защото президентът Тръмп го е поискал. Направихме го, защото сметнахме, че това е правилното действие", заяви Мей.
Тя добави, че има широка международна подкрепа за ударите на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски обекти за химически оръжия.

Мей заяви, че не се е консултирала с парламента, защото "скоростта, с която действахме бе от основно значение в сътрудничеството с нашите партньори за избягване на бъдещи хуманитарни страдания и запазване на сигурността на операциите ни". "Това беше ограничен, прецизен удар на законова основа, която се е ползвала и преди", заяви тя.

Мей отбеляза, че голяма част от довелите до операцията разузнавателни сведения "са били от такова естество, че не можеше да се споделят в парламента"."Винаги сме заявявали ясно, че правителството има правото да действа бързо в националния интерес", посочи Мей.

На въпрос дали ще нареди нови удари, ако в бъдеще се установи, че са били използвани химически оръжия, Мей отговори: "Никой не трябва да изпитва съмнение в решимостта ни да гарантираме, че няма да се стигне до ситуация, в която употребата на химически оръжия е нормализирана", отбелязва Ройтерс.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Мей е сгрешила, като не е поискала одобрение от парламента, преди да се включи във военната операция. Според него това решение е законово спорно, а Мей е действала "по каприза на президента на САЩ". Корбин поиска да се приеме закон, който да задължава правителството да се консултира с парламента преди да предприема военни действия.

Британските премиери не са законово задължени да се допитват до парламента за военни действия, но има такава практика откакто Великобритания се включи във войната в Ирак през 2003 г.

Корбин припомни, че предишният премиер Дейвид Камерън е поискал парламентарно разрешение за военни действия в Либия и Сирия през 2015 г., а парламентът е гласувал за участието в иракската война през 2003 г.

По-рано и лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че Мей "е направила сериозна грешка, като не е обсъдила военните действия с парламента" и изрази безпокойство от "липсата на информация за сроковете и целите" на операцията. "Следването на един непредсказуем президент на САЩ не е заместител на парламентарно одобрение", каза той.

Междувременно Западът обвини Русия, че е прикрила доказателства от сирийския град Дума – мястото на предполагаемата химическа атака, довела до ударите срещу Сирия. По последна информация инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия, които трябва да разследват атаката, все още не са стигнали до мястото на трагедията.

Преди кризата  Дума снабдявал с прясна храна столицата Дамаск. Сега жителите му се редят на опашка за безплатен хляб. Инспектори от организацията срещу химическите оръжия обвиниха Русия, че не ги допуска до града. „Ние винаги сме искали безпристрастно разследване, още от самото начало, затова смятаме тези обвинения за неоснователни”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Външният министър Сергей Лавров отхвърли твърденията на Лондон и Вашингтон, че руските части в Сирия са прочистили от доказателства мястото на предполагаемото обгазяване.

Париж също обвини Москва. „Те лично не са използвали хлорин, но методично лишаваха международната общност от възможността да попречи на Дамаск по дипломатически път да създава химически оръжия”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Външните министри на Европейския съюз потвърдиха позицията на Общността, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия.

(Използвани са материали на БТА)

  • Международните експерти по химическите оръжия пристигнаха в Дума
  • Ударите Сирия са били координирани така, че да не се отразят на другите операции в региона
  • Британският посланик: Ударихме Сирия, защото Русия блокира дипломацията
  • Химическите лаборатории на Асад преди и след 76 съюзнически ракети (СНИМКИ)
  • Протести в Близкия Изток заради въздушните удари
  • Хиляди иракчани гориха американски знамена след ударите по Асад
  • Еманюел Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка
  • Денят след ударите в Сирия: Западът и Русия на различни позиции за мишените
  • Великобритания "ще проучи опциите" при нова употреба на химическо оръжие в Сирия
  • Тома Томов: След ударите в Сирия следва нова Студена война

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!