Международните експерти по химическите оръжия най-после пристигнаха на мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия, обяви руското външно министерство.

Те посетиха едно от местата в сирийския град Дума, съобщи пресслужбата на организацията, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Експертите са събрали проби, които ще бъдат транспортирани до Холандия, а оттам ще отидат в мрежата от лаборатории на ОЗХО за анализ. ОЗХО ще направи оценка на ситуацията и ще реши дали е необходимо второ посещение в Дума.

Западните държави твърдят, че сирийското правителство е извършило въздушни химически атаки над града на 7 април, които се смята, че са причинили смъртта на повече от 40 души. Сирия и Русия, които сега контролират Дума след изтеглянето на бунтовниците, отричат.

САЩ, Великобритания и Франция предприеха военни удари срещу сирийското правителство в отговор на подозираните химически атаки.

9-членният екип на ОЗХО чакаше една седмица в столицата за разрешение да посети града. Очакваше се те да влязат в Дума в сряда, но посещението беше отложено, след като екип на ООН за оценка на риска попадна под обстрел, докато правеше проверки във вторник.

Западни представители се опасяват, че доказателствата за предполагаемата химическа атака може да бъдат прикрити.

Екипът на ОЗХО ще се постарае да установи дали в Дума са използвани химически вещества и какви. Те нямат мандат да определят коя от страните в сирийския конфликт ги е използвала, отбелязва Ройтерс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!