Ракетните удари по предполагаеми обекти с химическо оръжие в Сирия са били координирани така, че да не се отразят на другите военни операции в региона. Това съобщи за bTV заместник-командирът на операцията срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ) генерал Феликс Гедни.

Генерал Гедни подчерта, че ударите на Съединените щати, Великобритания и Франция са били координирани със силите, които се борят срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.  

„С руските сили има няколко зони, в които работим в близост. Те са от западната част и имаме открита линия на комуникация, за да се избегне конфликт“, каза той.

Международната коалиция срещу „Ислямска държава“ продължава да издирва лидера ѝ Абу Бакр ал Багдади.

„Багдади е само един от лидерите на ИДИЛ, които преследваме. Някои сме убили в битка, някои са пленени и задържани в центровете за задържане в Ирак и Сирия“, посочи генералът.

По думите му ИДИЛ са „отчаяни да задържат последните позиции. Това, което постига коалицията, е голям успех. Освободихме стотици хиляди километри територия и 7 милиона души от техния контрол“.

Според професор Владимир Чуков операцията на турската армия в Африн и ракетните удари в Сирия са мобилизирали отново привържениците на халифата.

Снимка: bTV

„Преди три дни имаше една декларация, призив за полагане на втора клетва за вярност към Багдади. С подобно нещо те доказват, че ръководството е налице, халифът е жив и здрав и искат да се спре разцеплението в редиците, т.е. това е нещо като мобилизация“, посочи Чуков.

В момента в центровете за задържане в Сирия и Ирак има над 400 европейски бойци, за които са информирани правителствата на страните, от които са пристигнали.