САЩ, Великобритания и Франция започнаха нанасянето на въздушни удари по Сирия като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица.

Акцията, която беше очаквана от няколко дни, беше обявена от американския президент Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията.

Ударите ще са по цели, свързани с химическите оръжия, подчерта той.

Снимка: Reuters

„Целта ни е решително да спрем производството, разпространението и употребата на химически оръжия“, заяви Тръмп.

„Това не са действия на човек, а престъпления на чудовище“, каза още той по адрес на сирийския президент Башар Асад и предполагаемата химическа атака в Дума.

„За момента това е еднократен удар и вярвам, че изпрати много силно съобщение“,  заяви американският секретар по отбраната Джеймс Матис, добавяйки, че първата вълна удари е приключила. 

Снимка: Reuters

Тръмп обаче подчерта по-рано, че съюзниците „са подготвени да удържат този отговор, докато сирийския режим спре да използва забранени химически агенти“. 

Снимка: EPA

Цитиран от Си Ен Ен Тръмп казва още, че САЩ при никакви обстоятелства няма да останат в Сирия за постоянно.

Пред екипа си по национална сигурност той е настоявал, че САЩ трябва да се изтеглят от Сирия до шест месеца.

Според неназовани високопоставени американски представители, цитирани от Си Ен Ен, обаче ударите може да продължат.

Снимка: EPA

„Това, което виждате не е краят на американския отговор. Планът е много гъвкав и позволява още удари, в зависимост от това какво е ударено тази вечер“, казва един от тях.

Снимка: EPA

Британският премиер Тереза Мей потвърди участието на Лондон в ударите, които по думите ѝ нямат „практическа алтернатива“. Тя обаче подчерта, че акцията няма за цел смяна на режима в Сирия.

„Не можем да позволим използването на химически оръжия да се превърне в нещо нормално – в Сирия, по британските улици или на други места по света“, каза още тя, визирайки случая със Сергей Скрипал, за отравянето на когото Лондон обвинява Москва.

Операцията беше официално потвърдена и от френския президент Еманюел Макрон.

Снимка: EPA

Нанесени са удари по множество правителствени цели в Сирия.

Една от целите е бил военен обект до град Хомс, в който се предполага, че се съхраняват прекурсори за химически оръжия. Ударите по него са били нанесени от британски бойни самолети.

Снимка: EPA

Удари се нанасят и по цели в Дамаск

Агенция Ройтерс цитира американски представител, според когото по различни цели в Сирия се използват ракети „Томахок“.

Агенцията цитира и свидетел, който казва, че в сирийската столица са чути най-малко шест силни експлозии.

Базираната в Лондон организация „Сирийска обсерватория за човешките права“ съобщи, че е бил ударен научно-изследователски център в Дамаск, както и няколко други военни обекта.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че правителствените военно-въздушни сили са свалили над дузина ракети.

Американският секретар по отбраната Джеймс Матис заяви, че няма данни за загуби в операцията.

Сирийските власти отричат да са използвали химическо оръжие в Дума, а Русия заяви, че въздушна операция по сирийски цели може да разпали война.