Най-малко 70 души са загинали при предполагаема химическа атака в сирийския град Дума, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск.

Доброволческата спасителна организация „Бели каски“ твърди, че хеликоптер е хвърлил върху Дума варел с експлозиви и химикали. По нейни данни цели семейства са се задушили в мазетата си. „Белите каски“ публикуваха в „Туитър“ снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният медиен център „Гута“ съобщи, че са загинали 75 цивилни.

Според опозиционната Национална коалиция обаче загиналите може да надхвърлят 100 цивилни.

„Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам“, се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите.

Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Същевременно Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

Според Москва съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия, обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително „Белите каски“. Той отправи обвинения срещу Запада, който използва „твърдения за химически атаки“, за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. „Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите“, каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

В „Туитър“ президентът на САЩ Доналд Тръмп пък обвини руския президент Владимир Путин и Иран, че подкрепят „животното Асад“, предаде Ройтерс.

Нищо не оправдава използването на средства за изтребление срещу беззащитни хора, заяви днес папа Франциск в края на литургия на площад „Свети Петър“ във връзка със съобщенията за атаката. Той призова „военните и политическите лидери да изберат друг път, този на преговорите, единственият, който може да донесе мир, а не смърт и разруха“.

Междувременно Дамаск обяви, че е постигнато споразумение за евакуирането на бойците на групировката „Джаиш ал Ислам“ от Дума през следващите 48 часа. Бунтовниците не са коментирали информацията.