„Никога не съм казвал кога ще е ударът по Сирия. Може да е много скоро, а може и изобщо да не е скоро” написа американският президент Доналд Тръмп в „Туитър”.

„При всички случаи, САЩ под моето управление, свършиха чудесна работа, за да се освободи районът от „Ислямска държава”. Къде ни е „Благодаря ти, Америка”?, написа още той.

Вчера в „Туитър” той се обърна към Русия, като я заплаши с американски удари по Сирия.

„Руснаци, подгответе се, защото ракетите ни идват – хубави, нови и умни. Не бива да си партнирате с животно, което убива хора с отровен газ и се забавлява с това!”, написа Тръмп в „Туитър”, което даде храна на спекулациите, че ударите може да бъдат извършени всеки момент.

Малко по-късно обаче имаше втори туит, чийто тон беше доста по-умерен.

„Отношенията ни с Русия никога не са били толкова зле, дори и през Студената война. Няма причина за това. Русия има нужда от нас, за да ѝ помогнем за икономиката, което ще стане много лесно, а ние имаме нужда всички държави да работят заедно. Да спрем надпреварата във въоръжаването?”, написа Тръмп.

След това говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че все още е ясно кога и дали ще има военни удари по Сирия.

„Президентът не е поставил график, но все още има няколко други опции на масата. Все още ги обмисляме. Крайното решение все още не е взето”, каза тя.

По Конституция за военни действия президентът Тръмп трябва да получи подкрепата на Конгреса. Самостоятелно решение има право да вземе само ако става дума за борба с тероризма.

Еманюел Макрон заяви, че ще вземе решение за участие във военен удар едва, когато има налице достоверни данни за извършена от правителствената армия химическа атака. Лондон също внимателно ще прецени действията си.

„Ситуацията е много, много деликатна и ще трябва да вземем решението много внимателно, много премерено и да се основава на сигурни доказателства”, заяви министърът за брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис.

Европейският съюз продължава подготовката за среща на върха за Сирия, а външните министри ще обсъдят ескалацията на кризата в понеделник.

„Както са отбелязвали много пъти от началото на конфликта, Европейският съюз категорично е за политическо решение. В контекста на резолюциите на ООН и мирните преговори в Женева”, съобщи говорителят на ЕК в Брюксел Мая Кочианчич.

Заплахата от военен удар беше обсъдена в телефонен разговор между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.