Един ден след ударите в Сирия. Западът и Русия са на различни позиции за това какви са били мишените.

Официално Вашингтон и съюзниците му казват, че поразените цели са конкретно свързвани с програмите на Башар ал Асад за химически оръжия. Те са разположени в района на Дамаск и Хомс.

Говорителят на руската армия полк. Сергей Рудской допусна, че мишените са други, защото сирийската противовъздушна отбрана е прихванала ракети, насочени към шест летища и авиобази в Сирия: летището в Дамаск, авиобаза Думаир, авиобаза Булай, авиобаза Шериат, военно летище Мезех и летището в Хомс.

Генерал Кенет Маккензи, директор на американското главно командване, каза, че са изстреляни общо 76 ракети - 57 „Томахоук" и 19 други ракети "въздух-земя".

Първоначалната информация вчера беше, че са използвани 110 такива крилати ракети, а днес данните за броя им бяха коригирани.

През деня имаше напрежение и размяна на остри реплики заради ударите. САЩ заплашиха, че може да има нови удари, ако сирийската власт отново извърши химическа атака. Русия предупреди, че ако това се случи, последствията ще са "сериозни". 

В същото време, Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложението на Москва за проекторезолюция, която осъжда операцията на САЩ, Великобритания и Франция.

Саид работел в една от основните цели – изследователския център край Дамаск. Пристига сред руините в 5 сутринта. Категоричен е, че там никога не са се разработвали, произвеждали или съхранявали химически оръжия. „Aко имаше химически оръжия, нямаше да сме тук и щяхме да носим маски. Откакто започна кризата в Сирия, в страната има недостиг на лекарства, заради западните санкции. Вносът от чужбина спря, особено на тези за рак. Затова тук разработвахме единствено лекарства”, посочи служителят в разрушения център.

Ден след ударите най-задаваният въпрос е: Ще ескалира ли конфликтът?

„Ако приемем, че този удар беше просто едно шоу, то това което предстои, е политически натиск, засилена дипломация. Но не мисля, че ще има военен отговор”, посочи Сарикис Касарджиана, политически анализатор.

Пред руски депутати сирийският президент Башар Асад определи ударите като "акт на агресия".

В Съвета за сигурност на ООН разделението продължава. „Знак на цинично пренебрежение, група западни държави реши да предприеме военни действия, без да изчака резултатите от международното разследване. Русия най-категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военен персонал подпомага легитимното правителство в борбата с тероризма”, заяви Василий Небензяв, който е постоянен представител на Русия в ООН.

„С нашата военна операция, ние изпратихме ясно послание. Съединените щати няма да позволят на режима на Асад да продължи да използва химически оръжия. Говорих с президента Тръмп и той заяви, че ако режимът използва отровен газ отново, Съединените щати са готови да се намесят отново”, добави Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН.

Докато експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия проучват на терен предполагаемата атака в Дума от 7 април, Франция внесе в Съвета нов документ. Текстът предлага нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие. Дебатите по него започват утре.