Рибал ал-Асад, първият братовчед на Башар Асад, син на Рифаат Асад, бившият ръководител на специалните армейски части на Сирия. Ексклузувно в "120 минути": отвъд семейната вражда, какво още държи Асад на власт и кой е използвал химически оръжия в Сирия.

– Поводът е прекалено драматичен, за да не ви включва отново. Г-н Асад, как оценявате повода, който беше посочен за начало на евентуални военни операции в Сирия – използването на химически оръжия от страна на режима на вашия първи братовчед?

– Искам да ви благодаря, че пак ме поканихте във вашата програма. Нека да започна с това, че осъждам това, което се случва в Сирия, тази химическа атака. Много е важно обаче да има едно пълно и независимо разследване, за да се прецени кой как е използвал това оръжие, защото това е много сериозен проблем, който може да ескалира в една реална война. Това може да доведе до разрушаването и на Сирия, това, което вече се случва.

– Искам да ви задам един въпрос, свързан с вашия братовчед. Първо, да уточня, че вие не сте поддръжник на правителството на Башар Асад, напротив. Способен ли е братовчед ви на такава атака? Има ли пълен контрол над всичките си генерали?

– Както знаете, аз от много години съм против този режим. Както вече ви казах предишния път, аз съм извън страната. Аз съм в изгнание. Този конфликт, така както се води в момента, аз съм също против него. Иначе, и двете страни имат физическата възможност да осъществят химическа атака.

Още през 2013 г., ако си спомняте, бяха арестувани 12 души в Турция за притежанието на 2 килограма нервнопаралитичен газ. Те бяха членове на фронта "Ал-Нусра". През 2013 г. имаше и доклад от ООН, Карла дел Понте, която разследваше тогава Сирия, заяви, че и самите бунтовници са имали възможност да използват химическо оръжие в Сирия. Както знаете, миналата година тя подаде оставка, като изрази своето недоволство, казвайки, че се занимаваме с един ужасен режим, а от друга страна се занимаваме с екстремисти и терористи. 

И не вярвам, че Башар ал-Асад има решаващата дума, така, както може би вярват хората.

Да, той има поддръжка от Русия, от иранските и проиранските групи. Това е, което трябва да разберем – всичко, което се случва в момента на практика е следствие от нашето бездействие преди години.

– Как си обяснявате, че вашият братовчед Башар Асад така и не се оттегля от властта? Дори и той да е прав, много хора загинаха в името на тази борба?

– Аз не вярвам, че правото е на негова страна, защото той можеше да избегне този конфликт още от самото му начало, още първата седмица, когато тръгна бунтът. Защото отначало това беше мирна демонстрация. Той спокойно можеше да разреши съществуването на политически партии, да даде свобода на словото, нещо, което е факт в днешно време. Всеки има достъп до „Фейсбук”, другите социални мрежи. Хората могат да обиждат правителствата, те имат това право.

Ако беше постъпил така, щеше да бъде много по-мъдро решение, а не да ни въвлече в този конфликт и на практика да се стигне до разрушаването на страната, защото в момента има толкова много чужди войски на територията на Сирия. Аз така или иначе не съм сигурен те как ще напуснат страната, какво ще се случи за в бъдеще.

Снимка: Reuters

– Накрая г-н Асад, американците играят своята игра, руснаците преследват своите цели, турците, иранците, израелците – кой ли не. Кой мисли за сирийския народ в крайна сметка?

– Не мисля, че някого го е грижа за сирийския народ честно казано, защото се чува да речем, че има убити 50 души, голям шум се вдига, но къде бяха тези хора през последните 5 – 6 години, когато повече от половин милион души загинаха. ООН спря да брои загиналите още преди години, те спряха на 450 000 хиляди. Така че – това е тъжната истина, никой не мисли за народа в Сирия.

– Много ви благодаря за това участие.