Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия. Те извършиха координирани и прецизни военни действия срещу предполагаеми обекти с химическо оръжие на режима на Башар Асад. НАТО подкрепи операцията.

Режимът на Асад в Дамаск я определи като "брутална и варварска агресия”, а Русия обяви, че това няма да остане без последствия.

Ударите започнаха в 4 ч. българско време, изпълнени от кораби и изтребители. Според западните агенции срещу набелязаните цели са изстреляни над 110 ракети.

Снимка: Reuters

Сирийски медии твърдят, че противовъздушната отбрана на Асад е успяла да свали повечето от тях.

Нападението е отговор на предполагаемото използване на бойни отровни вещества от правителствените войски в град Дума.

„Наредих на въоръжените сили на Съединените щати да започнат прецизни удари по цели, свързани химическите оръжия на сирийския диктатор Башар Асад. Целта ни е да спрем производството, разпространението и употребата на химически оръжия”, заяви Доналд Тръмп.

„Взех това решение, защото го смятам за правилно. Убедена съм, че е в интерес на нашата страна, а също че е важно и за международната общност да бъде наясно по този въпрос”, съобщи британският министър-председател Тереза Мей.

Атаката беше извършена от американски кораби в Червено море и стратегически бомбардировачи Б-1, със съдействието на британски и френски изтребители.

„Перфектно осъществен удар снощи. Благодаря на Франция и Великобритания за тяхната мъдрост и силата на тяхната армия. Не можеше да има по-добър резултат. Мисията е изпълнена”, написа Доналд Тръмп в „Туитър”.

Сирийските власти не съобщават за жертви, а Башар ал-Асад беше заснет как влиза в президентството, за да отиде на работа.

„Военното командване заявява, че тази агресия няма да спре армията да унищожи докрай останките от терористичните групировки. Тази агресия само ще засили нашата готовност да браним нашия суверенитет и достойнство”, заяви Башар ал-Асад.

Последен от големите държави по света, Китай определи ударите като нарушение на международното право и призова за политически диалог.

Снимка: Reuters

Поразени бяха три цели, свързани с програмата за производство на химически оръжия на сирийския режим, съобщи Пентагонът.

– Научно-изследователски център в района Дамаск;

– Съоръжение за съхранение на химическо оръжие западно от град Хомс;

– Склад край същия град в западна Сирия.

Повечето от изстреляните ракети при атаката са американските „Томахоук”.

Снимка: Reuters

Снабдени с реактивен двигател, летят близо до земната повърхност, с висока скорост и поразяват цели на средни разстояния до 2500 километра.

Всяка една от изстреляните около 110 ракети струва около 1,5 милиона долара.

Четири британски изтребителя „Торнадо” взимат участие в атаката. Те поразяват двете цели в град Хомс, северно от столицата Дамаск.

Снимка: Reuters

В нападението участваха и френски изтребители „Рафал”.

Ударените обекти са били евакуирани преди няколко дни след предупреждение от Русия.

Снимка: Reuters

Реакциите от Америка и Русия

Невъздържан на думи, но умерен във военните си действия. Така обобщиха тази сутрин медиите в САЩ решението на президента на страната Доналд Тръмп да удари Сирия.

И наистина, въпреки твърдия тон, с който президентът разговаря, операцията не е унищожила военната машина на Асад.

„Очевидно режимът на Асад не разбра посланието ни миналата година. Този път нашите съюзници и ние поразихме по-силно. Заедно изпратихме ясно послание до Асад и убийствените му лейтенанти, че те не трябва да извършват друга атака с химическо оръжие”, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Операция, която бе изпълнена блестящо, пък нарече действията на САЩ бившият началник на войските на НАТО адмиралът от запаса Джеймс Ставридис.

Снимка: Reuters

Москва реагира остро на ударите в Сирия. Руският президент Владимир Путин нарече действията на Съединените щати и съюзниците им акт на агресия срещу суверенна държава и подчерта, че ударът противоречи на устава на ООН и на нормите и принципите на международното право.

„Сирийската противовъздушна отбрана успя да прихване 71 от ракетите, които изстреляха кораби и изтребители. Това показва високата ефективност на оръжейните системи, действащи в Сирия, и отличните умения на сирийските военнослужещи, обучени от нашите специалисти”, заяви Сергей Рудской, началник управление в руския Генерален щаб.

Противопоставянето между САЩ и Русия в Сирия продължава. То ще се води обаче изключително на дипломатическо ниво, поне засега.