Купувайте рибата или прясна, или шоково замразена

Проф. Донка Байкова за ползата от консумацията на риба

Станислава Цалова Станислава Цалова

Публикувано в  18:45 ч. 06.12.2025 г.

На Никулден рибата непременно трябва да присъства на трапезата - особено на хората, спазващи Рождественския пост, за да бъдат преодолени дефицитите от жизнено важни нутриенти, свързани с растителния модел на хранене. 

Според проф. Донка Байкова рибата е една от най-пълноценните природни храни. Както морските и океанските, така и речните риби са богати на пълноценни белтъци, а по-мазните соленоводни видове и пъстървата - и на незаменими мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Високото съдържание на витамините А и D, на минералите фосфор и калций прави рибата подходяща храна за развитието на мозъка и костната система, за растежа и развитието на децата и юношите.

Наличието на йод, мед и манган е важно за нормалното протичане на обмяната на веществата и за регулиране на телесната маса.

Рибата е балансирана и лесносмилаема храна за малки и големи, за здрави и за болни. Има важно значение в контрола на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, за превенцията на сърдечно-съдовите и мозъчните инциденти.

Добре е рибата, която консумираме, да е прясна или шоково замразена, за да бъде избегната трансформацията на аминокиселината хистидин в хистамин с да бъде отключена алергична реакция.

Експертната препоръка за среднодневна консумация на риба и рибни продукти е 30-40 грама или най-малко едно-две блюда/седмично.

Консултацията е извършена специално за bTV. Всяка събота в bTV Времето след Новините в 19 ч. ще ви представяме полезна информация, свързана с храненето според времето и сезона, изготвена от най-добрите специалисти в България.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK