Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол - институцията, която следи спазването на договорите, не успя да отговори в рамките на деня, на запитване на bTV колко предприятия са продадени и колко пари е спечелила от това държавата.

Няма отговор и на въпроса доколко ефективен е бил следприватизационния контрол.

Стотици предприятия се раздържавяват, като целта на пост комунистическата власт е те да преминат в частни ръце, за да бъдат оздравени.

Много от новите собственици купуват дружества на безценица заради дълговете, които вървят заедно с активите. В някой приватизационните договори са записани условия като задължителни години, в които предприятието да продължи да работи или да задържи определен брой персонал. В други няма такива изисквания.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред знаковите приватизационни сделки е тази за "Кремиковци".

Гордостта на българската стоманодобивна индустрия беше продадена за 1 долар през 1999 г. В добрите години в завода, там работят почти 13 хиляди души. 

Снимка: btvnovinite.bg

Авиокомпания "Балкан" е продадена за 150 хиляди долара през 1999 г. Евтино, заради натрупани безпрецедентни дългове, за които никой не търси отговорност.

Над 20 фабрики - цигарени и тютюневи, на "Булгартабак" се разпродават на парче.

 

За определяните като перла в короната - тези в София и Благоевград и Плевен, държавата получава 100 000 000 евро. Повечето вече са затворени, въпреки че в приватизационния договор има ангажименти производството на цигари да се поддържа до 2021 г.  

Според синдикатите ползата от поредната ревизия е спорна. 

"Когато разберем, че в приватизацията на "Кремиковци" нищо не е било наред, какво правим... Няма го "Кремиковци"", отбеляза Димитър Манолов от "Подкрепа".

Според Пламен Димитров от КНСБ, това може и да се превърне в лов на вещици.

Бизнесът по-скоро подкрепя идеята. Според Цветан Симеонов всяко едно действие, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа. 

Икономисти припомнят, че при една от първите подобни акции за ревизия на прехода по времето на главния прокурор Никола Филчев, също са коментирани загуби за десетки милиарди. Резултати до днес няма. 

"Т.е прокурора нищо няма да разкрие и това е опит за разчистване на политически терен в икономиката и за следващите 30 години", смята Красен Станчев.