Нов опит за ревизия на приватизацията от прехода. Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавната агенция за национална сигурност пълна проверка на процеса на раздържавяване у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В полезрението на ДАНС попадат всички приватизационни сделки от 1991 г. досега, плащанията по тях, както и дали и как е извършван следприватизационният контрол.

При данни за престъпление от общ характер, ще бъдат образувани досъдебни производства, а при изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за щетите, ако има такива, обещаха от прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички сделки, извършени през последните три десетилетия трябва да се проверят по разпореждане на главния прокурор.

За какво ще бъде ревизията:

  • ДАНС трябва да проследи не само сделките, но и плащанията по тях. От проверката трябва да стане ясно и дали са събрани предвидените неустойки, лихви и обезщетения в случай на неизпълнение на сключените приватизационни договори.
  • Трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.
  • Ще се провери още как е била водена цялата документация по контрола,  извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана информацията в публичните регистри.
  • Във фокуса на проверките влизат всички министерства и агенции, които е трябвало да държат под контрол и надзор смяната на собствеността.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът с изтеклата давност на сделките:

Времето е заличило повечето следи, за много сделки давността е изтекла, а документите са унищожени, предупреждават юристи. По думите им наказания за участниците в приватизацията трудно ще бъдат наложени.

„Вероятно ще образувани досъдебни производства, вероятно тези ДП ще траят по няколко години. Но накрая не предвиждам преминаване в съдебна фаза и успех на тези производства“, коментира адвокат Людмил Рангелов.

Реакции в кабинета и парламента:

Проверката на ДАНС ще осветли начина, по който е извършена приватизацията, твърди финансовият министър Владислав Горанов. „Колкото повече знаем за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре‘, допълни ресорният министър.

В парламента подкрепиха проверката. Управляващите – категорично, а опозицията – с някои уговорки.

Снимка: btvnovinite.bg


„Откакто сме в парламента, знаем че държавата беше ограбена. Грабителите казват, че няма пари за пенсии и т.н.“, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Дано не е ПР ход. „Булгартабак“ ликвидира тютюневата индустрията. В медиите пише, че е на Пеевски – да видят прокурорите. Но главния прокурор не казва това име, страх го е явно“, посочи Румен Гечев от БСП.

Снимка: btvnovinite.bgСтарата песен на нов глас:

Преди три години управляващите лансираха идея да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията. Оказа се обаче, че за целта е необходима и промяна на Конституцията, до каквато не се стигна.

Припомняме, че през 2018 г. прокуратурата изправи пред Темида семейство Баневи, именно заради престъпления, свързани с приватизацията на предприятия като „Полимери“ – Девня, „Елма“ – Троян и химическият завод в Шумен.