Идеята на прокуратурата да се възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес предизвика реакции на всички парламентарни сили.

Всички се обявиха „за“ ревизия на целия преход от финансова гледна точка и всички приватизационни сделки от 1991 г.

Депутатите обаче отчитат факта, че изтеклата давност би могла да попречи на този процес да е в пълен обем и затова заговориха за промени в законите.

Управляващите партии изразиха категорична подкрепа цялата приватизация да бъде проверена.

„Откакто сме в парламента непрекъснато поставя въпроса за това, че държавата беше ограбена по такъв варварски начин и сега всички тези, които я ограбиха, непрекъснато говорят за бедните хора, за това, че нямало пенсии“, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Националното богатство изчезна по време на прехода, така че подкрепяме напълно“, каза Искрен Веселинов от „Обединените патриоти“.

Опозицията също подкрепи идеята, но с някои уговорки.

„Тези, които са нарушили закона, трябва да носят някаква отговорност. Българското общество има право да провери. Дано да не е някакъв пи ар ход“, каза Румен Гечев от БСП.

„Обществото иска да знае всичко за приватизацията и е правилно. От тази гледна точка приветстваме идеята на прокуратурата да направи преглед и анализ на целия период на приватизация“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Преди три години управляващите лансираха идея да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията. Оказа се обаче, че за целта е необходима и промяна на Конституцията до каквато не се стигна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!