Два дни, след като Българският енергиен холдинг се сдоби с глоба от 77 млн. евро от ЕК заради злоупотреба с монополно положение, управляващите у нас продължават да твърдят, че санкцията е била неизбежна заради желанието им да опазят националния интерес.

„Предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна”, заяви днес на правителството заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

Същата теза развива от първия ден енергийният министър Теменужка Петкова, а вчера подобен коментар направи и премиерът Бойко Борисов.

Още във вторник ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер обаче опроверга всички тези твърдения с думите: „За нас беше важно само престуктурирането на компанията, така че да изчезне възможността за повтаряне на незаконните действия. Как да бъде направено това, не е наша работа“.

Целта на Брюксел е била единствено да се разделят доставката от преноса на газ и така да не може да се пречи на играчите на пазара извън държавните дружества.

Въпреки всичко, Томислав Дончев продължава да защитава позицията на властта: „Обсъждани бяха, без преувеличение, десетки варианти за мерки, които България да предприеме, и поведенчески мерки (…) и структурни мерки”. Нищо обаче не било прието.

По думите му максималният възможен размер на глобата (320 млн. евро) „е в състояние да унищожи газовия сектор” и от Брюксел са се съобразили с това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!