Нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и на българската държава, би било предателство. Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти във Виена как се е стигнало до глобата от 77 млн. евро, която Европейската комисия наложи на Българския енергиен холдинг за злоупотреба с монополно положение.

По думите му европейските правила са изисквали „Булгартрансгаз” да бъде приватизирано. „Представете си нашето правителство да беше вкарало решение (…) и в тези приватизационни конкурси да дойдат най-големите руски, турски и какви ли не компании”, посочи Борисов, като подчерта, че така е щяло да излезе, че е „дал” тръбите на някого.

Министър-председателят припомни единодушието в парламента да не се приватизира системата и да се даде мандат на правителството за преговори: „Започнахме от 300 млн., аз преговарях веднъж, Томислав Дончев – около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и последно на 77”.

Борисов допълни, че не гражданите, а държавните дружества ще платят глобата - от печалбата си.

В газопреносния сюжет Бойко Борисов се върна повече от 20 годни назад, при това с прочит на събитията, който до момента сме чували предимно от някои кръгове в БСП: „Помните още Жан Виденов, Рем Вяхирев, „Топенерджи” искаха да купят тръбите. Тогава просто го помляха Жан Виденов заради едно от правилните му решения – не даде тръбите”.

Жирардели? Защо чак сега?

Бойко Борисов, който неотдавна в ефира на bTV заяви, че „Юлен” е собственост на банкера Цеко Минев, коментира вчерашното обявяване на ски легендата Марк Жирардели като действителен дългогодишен притежател на концесионера на ски зоната в Банско.

„И аз като вас слушам, това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди много години, ако е така. Марк Жирардели е световна величина и за всеки туризъм, всеки курорт, всяка държава да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво”, отбеляза Борисов.

Той не пропусна да нападне критиците на презастрояването на зимния курорт и изсичането на горите около него: „Хората си изкарват милиарди от туризма с пъти, пъти, пъти повече лифтове, повече писти, няма никаква екология. Тука няма ли „зелени”? Аз съм горд, че България може би има най-силните „зелени” организации в света, не мога да си представя другаде такива силни организации да ги оставят да съществуват”.