Австрийският скиор и петкратен носител на световната купа Марк Жирардели обяви, че е мажоритарният собственик на „Юлен” АД.

На официална среща с трима български министри той е представил документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на компанията „Такс сървисиз лимитед”, която е мажоритарен собственик на „Юлен” АД, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на околната среда – Нено Димов, и на икономиката – Емил Караниколов.

В съобщението на министерството се посочва още, че Жирардели е упълномощил мениджмънта на „Юлен” АД да води преговори за бъдещото развитие на Банско. 

Нено Димов обяснил, че в момента такива се водят за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с „Юлен” АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. Била е обсъдена и необходимостта от залагане на санкции при нарушение на екологичното законодателство.

В събота Жирардели поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри и заяви, че е крайно време в Банско да има втори кабинков лифт.

Австриецът е почетен гражданин на Банско и посланик на града. Една от пистите в курорта носи неговото име.