Екоминистерството ще предложи на правителството да упълномощи ресорния министър Нено Димов да преговаря с концесионера на ски зона „Банско” – „Юлен”, като целта е да се повиши концесионното възнаграждение и да се добавят в договора други задължения на концесионера.

Това обяви самият Димов на извънредна пресконференция в МОСВ, след като вчера главният прокурор Сотир Цацаров посочи в студиото на „Шоуто на Слави”, че държавното обвинение вече е дало мнението си по казуса с установените нарушения на концесионния договор и ще вземе случая в свои ръце, ако компетентните институции не реагират.

Според главния прокурор фирмата "Юлен" ползва две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор от 2001 година. По думите му някой трябва да понесе отговорност, защото интересът на държавата не е защитен. 

В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева и ще се търси възможност то да се увеличи съществено, отбеляза министърът.

Министърът отбеляза, че проблемът с площта на концесията е по-сериозен, защото в самия концесионен договор, подписан пред декември 2001 г. от министър Долорес Арсенова, се споменават три територии с различна площ.

Димов посочи, че и трите площи са в еднаква степен валидни, защото са цитирани в един и същи член на документа.

„Сега тези три площи трябва да бъдат сведени до фактическото желание на концедента за територия от 99,55 хектара, което ще е по-сложно”, смята министърът. В момента концесионерът ползва около 165 хектара, каза още Димов в отговор на журналистически въпрос.