Европейската комисия глоби държавния Български енергиен холдинг със 77 млн. евро. Причината е блокиране на достъпа на конкуренти на „Булгаргаз” до газовите ни тръби.
Мотивът на Брюксел, е че в продължение на пет години на пазара на синьо гориво не са конкуренти, което не е и в интерес на потребителите.

Според ЕК БЕХ и дъщерните му газови дружества са злоупотребили с позициите си, като не са допуснали други компании до използват газопреносната мрежа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като БЕХ е отказвал да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България, в съответствие с целите на Енергийния съюз”, заявява ресорният еврокомисар Маргрете Вестегер.

Снимка: btvnovinite.bg

Производството тече от години след жалба на „Овергаз”. bTV потърси позиция на дружеството, но от там нямаха коментар.

С днешна дата енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че след много разговори не се е стигнало до споразумение с комисията, защото България е трябвало да защити националната си сигурност и не е била склона да приеме всяко условие за избягване на глобата. Страната ни не е била съгласна „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор.

Това за българското правителство е червена линия, която не можем да прекрачим, защото инфраструктурата на „Булгартрансгаз” е пряко свързана с нашата енергийна сигурност и пряко свързана с нашата  национална сигурност. Ние компромиси с нашата енергийна сигурност не можем да правим. Затова отказахме подобен вариант и не постигнахме съгласие с ЕК.”, допълни Петкова.

Според Петьо Иванов, който е изпълнителен директор на БЕХ, българският потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от ЕК за злоупотреба с доминантно положение. "Знаете, че секторът е силно регулиран и цените се одобряват от КЕВР. Много често Булгаргаз е предлагал доставката на природен газ на цени под себестойността му", допълни той.

България има три месеца да плати глобата. Още няма решение дали ще обжалва. Теменужка Петкова допълни, че ще поеме политическата отговорност за наложената глоба и уточни, че тя е можело да бъде по-висока – 330 млн. евро.