Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че от 2015 г. се водят преговори с Европейската комисия заради становището им, че Български енергиен холдинг е нарушил конкуренцията на енергийния пазар. Според еврокомисията БЕХ е вертикално интегрирана структура, в рамките на която „Булгартрансгаз” контролира инфраструктурата, а „Булгаргаз” продава синьото гориво на клиентите, като така холдингът има доминиращо положение и на двата пазара. Заради това БЕХ беше глобена от еврокомисията със 77 млн. евро.

„Ние очаквахме, че имаме всички основания за това, на базата на представените от наша страна документи и доказателства. За съжаление такова споразумение не успяхме да постигнем. През годините имахме поредица от предложения пред ЕК, свързани с определени ангажименти, които бихме могли да поемем и да изпълним”, каза Петкова.

По думите ѝ причината да не бъдат приети е, че ЕК е искала възможност българският оператор „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Така според ЕК ще бъдат спазени европейските правила и процедури в областта на конкуренцията.

„Това за българското правителство е червена линия, която не можем да прекрачим, защото инфраструктурата на „Булгартрансгаз” е пряко свързана с нашата енергийна сигурност и пряко свързана с нашата  национална сигурност. Ние компромиси с нашата енергийна сигурност не можем да правим. Затова отказахме подобен вариант и не постигнахме съгласие с ЕК.”, допълни Петкова.

Енергийният министър посочи, че предстои официално да ни бъде връчено становището, след което то ще бъде подробно обсъдено с юристи и ще се проучи възможността за обжалване. Срокът за плащане на глобата е 3 месеца. Петкова заяви, че е готова да понесе политическа отговорност за наложената глоба.