Европейската комисия глоби със 77 млн. евро България енергиен холдинг заради отказан достъп до газовата инфраструктура на нашата страна, съобщиха от ЕК.

В официалното съобщение се посочва, че БЕХ е вертикално интегрирана структура, в рамките на която „Булгартрансгаз” контролира инфраструктурата, а „Булгаргаз” продава синьото гориво на клиентите, като така холдингът има доминиращо положение и на двата пазара.

Според ЕК БЕХ и двете дружества са злоупотребили с позициите си като не са допуснали други компании до използват газопреносната мрежа, единственото газохранилище и единствената тръба за внос на газ от Румъния. Всичко това е нарушение на Договора за функционирането на Европейския съюз.

Производството тече от няколко години, като то тръгна от жалба на "Овергаз", които искаха да внасят директно гориво през тръбите на "Булгартрансгаз".

Снимка: btvnovinite.bg

„Години наред потребителите на природен газ в България не са имали правото на избор на доставчик, защото БЕХ не е позволявал достъп до инфраструктурата на други. С днешното решение насърчаваме развиването на отворен и конкурентен енергиен пазар, което ще е в ползва на потребителите и в синхрон с целите на Енергийния съюз”, коментира ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че от 2015 г. се водят преговори с Европейската комисия, но не са постигнали споразумение, защото те са поискали приватизация на „Булгартрансгаз”, а това според правителството нарушава енергийната и националната сигурност на страната ни.