Гроздето е добро за сърдечно-съдовата система, има антибактериални свойства, подобрява храносмилането и помага за добрия сън.

Според проф. Донка Байкова това са само част от ползите, които можем да извлечем от плода.

Десертното грозде, независимо от цвета си, е богато на витамини, минерали и антиоксиданти. Този плод допринася за подобряване на кръвното налягане, контрола на нивата на холестерола и функциите на централната нервна система. Добро е за паметта и вниманието.

Гроздето намалява риска от деменция и Алцхаймер. Помага срещу реакциите от стреса. Има антиканцерогенен ефект, укрепва зрението, добро е и за костната система, кожата и косата.

Плодът на лозата забавя стареенето. Използва се като подкрепителна закуска. Включва се в смутита, десерти и салати.

Може да се изсуши и съхрани за зимата под формата на стафиди. Така се запазват всички полезни вещества, но захарите се концентрират, съответно - калорийната стойност се повишава, поради което стафидите трябва да се консумират в дозирани количества (около 40 грама дневно).

Консултацията е извършена специално за bTV. Всяка събота в bTV Времето след Новините в 19 ч. ще ви представяме полезна информация, свързана с храненето според времето и сезона, изготвена от най-добрите специалисти в България.