Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщават от прокуратурата.  

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

„Ако в хода на проверката се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства. В случай, че бъде установено, че е изтекла законовата давност, прокуратурата има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените щети от него“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

През 2018 г. пред Темида заради приватизационни сделки застанаха семейство Николай и Евгения Баневи, като прокуратурата тогава заяви и определи като престъпна приватизацията на „Полимери – Девня“, "Елма – Троян" и заводът в Костенец

За цялостна ревизия на приватизацията още през 2001 г. заговори Симеон Сакскобургготски, като най-големите приватизирани предприятия са тези като "Кремиковци", "Нефтохим", "Булгартабак" и др.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!