Тревожен срив в състоянието на медийната среда в България отчитат от „Репортери без граници“ в Париж. Свободата на словото е в тежка криза, заявиха и участниците в журналистически форум в София. 

В центъра на Париж се намира офисът на неправителствената организация „Репортери без граници“. Няма как да бъде намерен случайно, адресът му не трябва да стана обществено достояние. Там Десислава Минчева се срещна с главния редактор Полин Адес-Мелвел. 

В Комюнике от 14 февруари се сигнализира на атаки срещу български журналисти от най-високите кръгове на властта у нас.

„Алармираме за последните 3 случая, защото смятаме, че след като сме разговаряли в България с премиера и с президента, които ни подкрепиха, сега трябва да го правим често, за да променим климата. Не е възможно да се обиждат журналисти, да бъдат заподозрени, още по-малко да им се казва върху какво трябва да работят или пък да бъдат заплашвани с разследвания, какъвто е случаят с журналисти от bTV“, заяви Полин Адес-Мелвел, главен редактор на "Репортери без граници".

– В деня на комюникето ви премиерът реагира и заяви, че работи много добре с вас. Как си сътрудничите?

– Стори ми се, че премиерът е отворен за дискусия. Климатът в България обаче е настина ужасяващ. Бяхме алармирали още преди избора на главния прокурор Иван Гешев на 24 октомври миналата година. Струваше ни се наложително да реагираме против номинирането на някой, който от месеци е обявил открита война на журналистите. 

– Вашето комюнике ще има ли влияние върху позицията на България в следващата класация по критерий свобода на словото ?

– Имаме много материал относно свободата на словото у вас. Разбира се, взимаме предвид всичко, което се случва до момента на обявяване на класацията през април.

Очакваме от властите да се въздържат и да уважават работата на журналистите. В България има много добри журналисти, много добри медии, но трябва да могат да работят в приемливи условия.

– На базата на опита Ви кои са европейските институции, които биха могли да реагират? И какво точно да направят?

– Няколко са възможностите. Най-напред Комисията и Парламентът следят дали се спазват принципите на правовата държава, на европейските стандарти. Те ни четат и ни гледат. Съветът на Европа също внимава какво се случва. Има специална платформа, чрез която могат да се подават сигнали.

България е единствената страна с толкова тежка ситуация. Следим много внимателно всички европейски държави. В много страни има срив в медийната среда. Тази година много журналисти имаха трудности и тук, във Франция. Но властите у вас трябва да разберат, че ситуацията в България е особено тежка. Един журналист не може  да работи нормално там. Тя е част от ЕС и това трябва да се промени.

– На теория поне, ако в някоя страна от ЕС, например Франция, зам.-председател на парламента обвини журналисти в корупция какво би последвало?
 
– Ако обвиненията са подхвърлени безотговорно, това би било взето много сериозно. Биха последвали жалба и разследване. Трябва задължително да се сигнализира. Има спорадични атаки срещу журналисти в много страни в ЕС. Проблемът в България е, че това се случва систематично и често.  

Междувременно в София, на форум в защита на свободата на словото, от Съюза на българските журналисти обявиха, че от години настояват за законодателни промени. Властта обаче не реагирала.

„Да се изясни не само собствеността на медиите и това кой е реалният собственик, но и по какъв начин се финансират медиите“, каза Снежана Тодорова.

Професионалната общност отчете, че се упражнява политически натиск върху журналистите.

„С всяко ново Народно събрание политиците се изживяват като хора, които решават  развитието на медиите и състоянието, а би трябвало да създадат условия за независима медийна регулация“, коментира доц. д-р. Светла Божилова.

На форума днес беше отчетено, че журналистиката отново е опасна професия, а медийната среда е в тежка криза.

Следващата класация на "Репортери без граници" ще бъде обявена през април. Още днес обаче от офиса на организацията ме увериха, че нямат причина да сложат България на по-горна позиция от сегашната.