Международната неправителствена организация „Репортери без граници” (RSF) призовава от своя официален сайт българските власти да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната.

Организацията изтъква, че от началото на месеца журналисти в България са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на висшестоящи служители.

Между случаите се изтъква този с премиера Бойко Борисов, който оприличи журналистки на „мисирки“ на 4 февруари, а след това, както пише организацията, „в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира крякането на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналистки“.

„На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев се обърна към Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol. Вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, самият Гешев започна да задава въпроси на Чобанов, показващи, че има информация за личния му живот“, продължава RSF със следващия случай.

Организацията споменава за статии, публикувани от Bivol, в които се твърди, че Гешев е участвал в „съмнителни сделки“. Тя цитира думите на българския евродепутат Александър Йорданов, нарекъл Чобанов "дребни провокаторчета", когато журналистът го попитал за случай на корупция, в който се твърди, че един от колегите му е замесен.

Следващият визиран случай е от 11 февруари, когато заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини двамата журналисти от bTV, Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и поиска прокуратурата да ги разследва за несъобщаване на предполагаеми връзки между собственикът на онлайн сайтът за залози Efbet и Васил Божков, арестуван по 11 обвинения.

„Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че „ролята на журналиста е да съобщава истината едва след проверка и разследване“, цитира RSF официалното изявление на медията.

„Смущаващо е, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените служители в България не са изолирани и продължават да се случват“, казва Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в „Репортери без граници“.

„Европейският съюз не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки."

„България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие“, пише „Репортери без граници“, "защото много медии са собственост само на няколко олигарси и журналистите непрекъснато са подложени на тормоз.

RSF вече изрази тревога за ситуацията в доклад от 2018 г. за разследващата журналистика в България, но изглежда, че нищо не се е подобрило. На 35-о място според Световния индекс за свобода на печата през 2006 г., България вече е на 111-о място - най-ниското от всички страни-членки на ЕС“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!