Доходите нарастват, но точно с толкова нарастват и разходите ни. Това показват последните данни на националната статистика. Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на миналата година е 2866 лева и нараства с малко над 18% спрямо година по-рано.

В същото време общият разход за същия период е 2668 лева и се увеличава с точно 18,1%.

За какво харчим най-много?

Близо 30 на сто от разходите ни са за храна и безалкохолни напитки. Следват разходите за жилище, данъци и осигуровки, транспорт. Доходите ни идват най-вече от от работни заплати, а след това от пенсии и самостоятелна заетост.

Снимка: iStock

Четиричленното домакинство на Дани Стоянова има различно усещане за доходите и разходите от това, което отчита статистиката:

„Мисля, че разходите изпреварват доходите за съжаление“, казва жената.

И след като данните сочат, че близо 30 на сто от разходите са за храна, семейството отчита: „Зеленчуците, въобще всичко хубаво – месо, примерно, са скъпи нещата.“

Разходите за дома също:

„И отоплението не можем да си позволим да пестим от отопление, а и токът топлата вода, общо взето битовите разходи не са малко“, обясни Дани Стоянова.

Властта отчита друго.

„Заплатите са няколко пъти над инфлационния индекс в момента, така че можем да кажем, че заплатите компенсират значително ръста на инфлацията“, заяви икономическият министър Богдан Богданов.

Според стопанската камара доходите растат и ножицата между заплатите у нас и в Евросъюза се стеснява, но скоро няма да стигнем нивата на заплащане там.

„Ще догоним средноевропейските доходи, в порядъка на 10-15 години ще стигнем средноевропейските стандарти“, смята доц. д-р Щерьо Ножаров, БСК.

Данните отчитат още, че расте консумацията на плодове, зеленчуци и месо, а намалява тази на хляб и захар.

Прогнозите са през тази година заплатите да се увеличават с темпа на инфлацията.