Спецслужбите да проверят дали в сделката за електроразпределителното дружество от ЧЕЗ не участват офшорки. Това поиска председателят на енергийната комисия в парламента.

Повод за искането на Валентин Николов станаха изявления на опозицията, че ЧЕЗ се готви да продаде активите си в България на компания без опит в енергийния сектор.

"БСП винаги е твърдяла, от момента, в който започна процедурата за продажбата на ЧЕЗ, че българската държава е тази, която трябва да купи това електроразпределителни дружества. Сменихме паравана, който ще бъде лицето на сделката, а този, който стои отзад, е същият”, каза Таско Ерменков, депутат от „БСП за България”.

Енергийният министър обясни твърденията на БСП с предизборната обстановка и припомни, че през 2003-та левицата е била „за” продажба на енергийните дружества.

"Сега, когато се правят инвестиции в енергетиката някой повдига въпроса за некомпетентно управление. Това е сделка извън компетентностите и правомощията на българската държава. Това е сделка, която се реализира от чешката държава при условията и реда на чешкото законодателство”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Председателят на енергийната комисия в парламента призова разузнаването и ДАНС да установят капиталите, с които ще се купува електроразпределителното дружество.

"Еврохолд" е публична компания и има наблюдения от КФН проследили са техните финансови отчети, но аз се притеснявам за участие на офшорни компании заедно с "Еврохолд", коментира Валентин Николов от ГЕРБ, председател на комисията по енергетика.

Петкова уточни, че по закон органи като енергийния регулатор и КЗК могат да се произнесат при продажбата.