Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус”.

„На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова.

„По отношение на цената на електрическата енергия регурлаторът се произнася и определя цената за битовите потребители. Очакваното увеличение на цената е в рамките на годишната инфлация. Всяко друго твърдение е груба манипулация”, каза още Петкова.

„Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя. Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. „Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя.

„Полагаме усилия да стабилизираме този сектор, от него зависи сигурността на бизнеса, икономиката, конкурентноспособността и стандарта на българските граждани. Сега, когато се правят инвестиции в енергетиката, някой повдига въпроса за некомпетентно управление. Ние сме длъжни да отговорим на тази политическа провокация”, добави енергийният министър.

Петкова посочи, че в заявлението, което НЕК е направила, няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя.

Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.