Цената на електроенергията за индустрията продължава да расте. Причината е по-високото търсене и недостатъчно предлагане.

Данни на търговците на ток показват, че средномесечните цени досега през януари са с около 40 на сто по-високи, отколкото през октомври. 

Снимка: btvnovinite.bg

А бизнесът предупреждава, че това неминуемо ще вдигне себестойността на продуктите от първа необходимост, като месо, мляко и хляб. В зависимост от енергоемкостта на производството поскъпването ще е с между 1,5 и 5%.  

Снимка: btvnovinite.bg

Така ще се наложи или да вдигат цени, или да пестят от инвестиции.

В предприятие за сирена работят 300 души. 90% от продукцията тук е за износ. „Да оцеляваме или какво да правим – да затваряме тези цехове, да продължаваме,  защото при месечен разход на еленергия от 40 000 на месец, сега това ще стане 100 000”. Изчислява изпълнителният директор Камелия Велкова.

Няма как целият този разход да се прехвърли в цената.

„20% увеличение в крайната цена – просто това е невъзможно”, посочи Велкова. Затова и Константин Николов, който е майстор на специални сирена, е притеснен, не само за увеличението на заплатата, което няма да получи, но и за работата си. „Ще бъде принуден да съкрати персонал, защото просто няма да издържи”, смята той.  

Икономистите също казват, че конкуренцията няма да позволи рязък скок на цените на българските стоки.

Снимка: btvnovinite.bg

Според икономиста Калоян Стайков може обаче да задържат инвестиции, което може да се отрази и на доходите на наетите или на наемането на нови лица, което да бъде замразено.  

Около 85% от електроенергията, която в момента се продава на свободния пазар у нас, идва от държавните АЕЦ, НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2”.  

„Трябва да се търсят мерки и варианти за намаляване на тази концентрация”, смята Калоян Стайков.  

Държавата вече заяви, че не може да влияе на цените на борсата. Бизнесът обаче призова за по-активно участие на „ТЕЦ Марица Изток 2”, когато студът „надуе” потреблението на ток като сега.