Лидерът на ДПС Лютви Местан излезе с ново предложение за структуриране на постоянния състав на Централната избирателна комисия след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник.

Парламентарно представените партии влязоха в непримирими спорове, след като мнозинството избра издигнатата от Института за модерна политика Ивилина Алексиева за председател, отхвърляйки предложението на ГЕРБ ЦИК да бъде оглавена от Маргарита Златарева.

Освен това депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член. От ГЕРБ възнегодуваха, като посочиха, че те заслужават 6 места за сметка на ДПС, която трябва да получи един вместо двама представители в ЦИК.

„Винаги досега победителят на парламентарните избори има председател на ЦИК, БСП, за пореден път, без да са победили, изземват функции”, коментира и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след КСНС.

„Смятам, че правилния изход от ситуацията около ЦИК е в закона да се уреди постоянния състав, но и да има разпоредба, в която да се запише, че той се попълва с членове от онези политически сили, които имат представителство в Европейския парламент, без да са представени в националния”, предложи днес Лютви Местан.

По думите му, при такова положение ще има допълнителни членове в ЦИК. „Това трябва да се направи за постигането на баланса между политическите сили. Разпоредбите на член 46, алинея 8 от Изборния кодекс не са съвсем прецизни”, посочи Местан.

„Мая Манолова направи закон само за тези избори, ако партиите са три, този закон не може да работи - това е законотворчеството на БСП. ЦИК е важен, защото по същия начин се пренареждат избирателните комисии. В Европа вече знаят на какъв принцип работят - с гласовете на БСП, ДПС и „Атака", коментира още Борисов.

„Съставът на ЦИК трябва да работи напред във времето, но съставът сега отразява едно временно положение, каквото е например със статута на НДСВ и Синята коалиция в Европейския парламент. Днес имаме една партия и една коалиция, които са представени в ЕП, но не и в Народното събрание. След изборите на 25 май тази година може да се окаже, че те не са представени в ЕП, не са и в НС, а такова нещо като Синя коалиция май вече няма”, посочи още Местан.

„Ако се промени текстът на Изборния кодекс и той стане работещ и не бетонира едно временно положение, ще отпаднат някои негови членове”, посочи Лютви Местан.

Той отрече да е договорил тези нови тези по време на разговора си с Бойко Борисов в Кърджали. Там само са поставили въпроса, добави той. „Говорих на високо, всички ни чуваха, няма задкулисие в това", подчерта Местан.