Ден, след като БСП и ДПС лишиха ГЕРБ от зам.-председател на ЦИК, а президентът Росен Плевнелиев вкара в указ исканото от бившите управляващи разпределение на членовете в изборната комисия, лидерите на двете основни партии в парламента влязоха в задочен сблъсък.

Бойко Борисов призова БСП да ревизира решението си за ръководството на ЦИК, като за пореден път поиска партията му да получи най-малко зам.-председател.

„Хубаво е, че тези избори са за Европейски парламент и вече се видя в Брюксел – запознах ръководството, Мартин Шулц (...) Защото е ясно, за парламентарни, кметски избори БСП и ДСП лъжат, правят си афери и каквото си искат, а тук става въпрос за излъчвани европейски депутати”, каза още Борисов.

По думите му, понеже самият Мартин Шулц е от втората по големи партия в Брюксел, в името на стабилността и толерантността е бил излъчен за председател на Европейския парламент.

И така ще ги бия

„Специално аз, изобщо не им се притеснявам – напротив, колкото повече такива неща правят, хората се убеждават, че това, което се опитваха да ни препишат, ту БСП, ту ДПС го правят в пълен обем – ако искат, да вземат и шестте другите гласове в ЦИК”, заяви Борисов.

По думите му колкото повече сегашните управляващи се стараят да има „служебна победа”, толкова повече хората разбират, че се готви афера.

Евродоносник

Както винаги, г-н Борисов се държи като доносник срещу България. Това каза пред журналисти в парламента председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от Фокус.
Той посочи, че опозицията не е подкрепила кандидатурите на другите политически сили и няма защо да очаква, че нейната собствена ще набере нужните гласове.

Лидерът на БСП и ПЕС заяви, че не се притеснява от остра европейска реакция: „В дадения случай, ако искате да информирам президента на Европейския парламент за това, че българският президент нарушава законите и Конституцията, мисля, че ще има много по-тежки проблеми”.

„Президентът Росен Плевнелиев зае страна и в момента е като кулата в Пиза – наклонен към ГЕРБ.", заяви Станишев.

Той призова държавния глава да промени своя указ, с който даде едно място повече на ГЕРБ в ЦИК за сметка на ДПС, като подчерта, че от представителите на Бойко Борисов може да бъде избран зам.-председател на ЦИК. „Те имат най-голямата квота в ЦИК. Без тях не може да се вземе практически нито едно решение”, допълни Станишев.

По думите му при преосмисляне на позицията на „Дондуков” 2, парламентът може на свой ред да избере зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ.

Всички губят

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев добави: „Не е ли прецедент Народното събрание да работи 9 месеца без заместник-председател от ГЕРБ? Не е ли прецедент ГЕРБ да не излъчва свой представител в председателския съвет на Народното събрание? Те са поканени от 9 месеца, а не взимат участие”.

„Дайте си сметка, как изглеждаме като българи, когато Бойко Борисов почне да звъни на Мартин Шулц и си представете, че Сергей Станишев вземе, че се обади на някого от ЕНП, за да се оплаче от Бойко Борисов. Как изглеждаме в очите на европейците – две деца, които са се скарали, едното звъни на едните родители, другото звъни на другите”, заяви Курумбашев.

„Призоваваме ви да проявите зрялост и отговорност и да преразгледате решението си без да поставяте условия и ултиматуми", заяви на свой ред Цецка Цачева от ГЕРБ.

„Острието” на левицата Мая Манолова й отговори: „Вие сте едни обикновени лицемери, които казват едно, а правят друго”

„Това е абсолютно преднамерен, дискриминационен акт на държавния глава, прави го заради анти-ДПС настроенията", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

ДПС обмислят вариант да отнесат указа на президента до Конституционния съд.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)