Народното събрание одобри кандидатурата на Ивилина Алексиева за председател на ЦИК.

За заместник-председател на комисията беше избрана Мария Мусорлиева от "Атака". Секретар ще е Севинч Солакова от ДПС. Изборът премина със скандали и напрежение, а след гласуването депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Преди това народните представители отхвърлиха предложението на ПГ на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател, а след това и предложението да бъде заместник-председател на ЦИК. Според Изборния кодекс трябва да има двама заместник-председатели на Централната избирателна комисия.

Ще има реванш

Утре отново ще внесем предложението за Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК. Това заяви на брифинг в НС зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

Резултатът от гласуването е безпрецедентен. За първи път опозицията няма представител в ръководството на ЦИК, което е грубо нарушение на Изборния кодекс, подчерта Цачева.

Десислава Атанасова я допълни, че решението на НС е абсурдно. Така ще се осигури служебна победа на изборите на БСП, ДПС и Атака и изборите могат да бъдат манипулирани. Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, смята, че в момента нямаме избрана ЦИК, тъй като тя се състои от 19 членове.

Обещания

В качеството си на новоизбран председател на ЦИК поемам ангажимент да положа всички усилия и да организирам работата на комисията по начин, така че да се гарантират честни и свободни избори. Това заяви новоизбраният председател на комисията Ивилина Алексиева в кулоарите на НС, цитирана от БГНЕС.

"Новата ЦИК ще бъде отворена за комуникация с вас", обеща пред медиите Алексиева.

"Не считам, че има препятствия ЦИК да свика заседание- ще го направя утре и ще ви поканя", обърна се тя към журналистите, като отново потвърди, че вярва в професионализма на колегите си от новата комисия.

Кой?

Алексиева беше издигната от Института за модерна политика (ИМП) и подкрепена от левицата. ИМП на бившия "царски" депутат Борислав Цеков взе дейно участие в обсъждането на новия Изборен кодекс.

Дискусиите в парламента бяха само с участието на близки до властта организации и много наблюдатели ги определиха като фарс.

Любопитен факт е, че ИМП беше и с предната власт - организацията се обяви срещу искането на неправителствения сектор за допълнителни въпроси към кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет.

Тогава ГЕРБ се възползва от позицията на организацията и я използва за алиби, за да бъде сведено общественото обсъждане до минимум.

Челен удар с президента

Със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

Преди това, депутатите се изпокараха за това кой колко свои представители ще може да вкара в комисията. Според ГЕРБ, освен сигурните „Синята коалиция” и НДСВ (по едно място, тъй като имат евродепутати), те трябва да получат 6 места, БСП – 5, а ДПС и „Атака” – по 1. От левицата обаче искат равен брой места с бившите управляващи и две места за ДПС.

В крайна сметка президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на членове на ЦИК с разпределение на силите, аналогично на исканото от ГЕРБ. От „Дондуков” 2 посочиха, че подредбата отразява баланса на партиите в парламента.

Президентът разкритикува решението на мнозинството да подкрепи политическа кандидатура за председател на ЦИК. „Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание”, посочиха от пресофиса на президентството.

Реакциите

Междувременно, в Пленарна зала депутатът Десислав Чуколов от „Атака” за пореден път атакува държавния глава, като заяви, че той е бил избран с измама и не е истински президент. Заради бурната си реакция, Георги Андонов от ГЕРБ беше изгонен.

В същия тон по-късно влезе и председателят на ДПС Лютви Местан, който заяви, че указът на президента е "грубо нарушение на Изборния кодекс".

Бившият здравен министър Десислава Атанасова коментира, че медиите не смогват на скандалите, които националистическата партия прави.

Коментар по спорната тема на деня направи и зам.-председателят на парламента Мая Манолова. „Това е удар срещу парламентаризма. На практика, президентът обяви война на Народното събрание, защото докато в пленарна зала в изпълнение на неговия призив обсъждахме числения състав на ЦИК, се оказва, че той вече е издал указ за назначаване на членовете в откровено нарушение на текстовете на ИК. За пореден път той показа, че е зависим от партията, която го издигна за президент и, че поставя партийния интерес на ГЕРБ над всичко, над обществения интерес, закона и конституцията”, заяви Манолова.

„Mного е нагло поведението на българския парламент - да не изберат председател на ЦИК от най-голямата партия”. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел след срещата си с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и преди срещата на върха на Европейската народна партия. По думите на Борисов, Атака, ДПС и БСП, и двамата депутати от "България без цензура" работят заедно в посока да опорочат изборите.

"Тройната коалиция, подпомагана от "България без цензура" с нейните депутати, вече е много видно, независимо от опитите да излъжат хората за пореден път, че работят заедно. Но щом и "Галъп" дава, че ГЕРБ водят на БСП, знаете колко ги водим вече", посочи Борисов.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)