И днес Сергей Станишев не можа да напусне Народното събрание. На редовното заседание на парламента днес трябваше да бъде гласувана оставката му като депутат, но, както вчера, не се събра кворум.

При първия опит в 9:00 часа се регистрираха 104 народни представители, като опозицията бойкотира заседанието. За второто преброяване се явиха 109 депутати и така отново нямаше кворум.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви вчера, че ще депутатите му ще се регистрират в залата. Това обаче не се случи, а от "Атака" не дойдоха на работа.

Следващото заседание на Народното събрание ще е утре от 9.00 часа.

Ние пък сме сърдити

След вчерашното решение на групата, помолени от нашия председател г-н Борисов, нашето решение бе днес да направим кворума на отиващото си 42-ро Народно събрание, за да може да бъде уважено желанието на г-н Станишев да работи за европейските политики.

Групата категорично възропта след публичните изяви тази сутрин на представители на Коалиция за България, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, нашия председател.

Това обясни Цецка Цачева от ГЕРБ пред Фокус. От думите й стана ясно, че бившите управляващи са се разгневили от изявата на депутата Мая Манолова в ефира на "Тази сутрин".

„За времето, за което трябваше да стигна до групата разбрах, че групата е поискала извънредно заседание в Зала „Изток”. Своевременно информирах председателя Миков като помолих за повече от 10 минути възможност между първия и втория опит за кворум, за да разговаряме с колегите, които наистина са изключително гневни на това, което се случва", обясни Цачева.

Бламиран ли бе Борисов?

Очевидно Бойко Борисов не може да ръководи своята парламентарна група - днес той беше бламиран от нея и следва да си зададем въпроса ще бъдат ли възможни в утрешния ден консултациите между политическите сили и самият той с какъв мандат ще участва на тях.

Това коментира в кулоарите председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов

Той добави, че очевидно вестта за предстоящите предсрочни избори много силно изнервя депутатите от ГЕРБ, които очевидно се борят за реденето на листите. "По друг начин не можем да си обясним отсъствието им", заяви той.

От БСП бяха категорични, че заради неявяването на ГЕРБ в зала ще бъдат блокирани редица важни за българските граждани закони, които бяха представени по време на брифинга от Корнелия Нинова. Бламирането на работата на парламента ще засегне няколко милиона българи, обясни тя.

"Не можем да приемем промените в закона за здравето - това е така дългоочакваната и стартирана здравна реформа. Този закон предвижда въвеждането на здравната карта, тоест равномерното разпределение на болничните заведения в страната, въвеждането на електронното здравеопазване, тоест контрола върху финансирането на здравната система. Няма да могат да бъдат въведени лекарските кабинети в училищата и детските градини - в момента те отказват да приемат поради тази причина деца с хронични проблеми", обясни Корнелия Нинова.

Тя посочи, че се бавят също и разпоредби, свързани с автомобилния бранш, образованието и защитата на растенията.

Така, Мерджанов, така е

Прав е депутатът Атанас Мерджанов, че парламентарни групи и партии трудно се управляват от Брюксел. Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Сергей Станишев от ангажиментите му като народен представител. Затова винаги съм смятал, че лидерите на партиите трябва да си стоят в София, а не в Брюксел”, коментира по-късно през деня Борисов от Брюксел, където е на среща на председателите на партиите от ЕНП.

„Въпреки това обещавам на депутата Мерджанов, че утре, когато ще съм в София, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в пленарната зала и ще освободим Станишев. Използвам случая да се обърна към лидерите на тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака” да бъдат така добри да си осигурят кворума в залата, защото те могат това и го доказаха, като приеха Закона за МВР и за Сметната палата. Тогава няма да им се налага да се извиняват с отсъствието на ГЕРБ в залата”, допълни бившият премиер.

Предисторията

Във вторник лидерът на БСП подаде заявление в деловодството на парламента, че иска да бъде освободен като народен представител. Станишев напуска, защото е избран за евродепутат и трябва да заеме мястото си на 1 юли, когато се открива сесията на европейския парламент.

Друг мотив за оставката на Станишев е заетостта му като председател на ПЕС.

Лидерът на българските и европейските социалисти повтаряше през предизборната кампания, че само символично води листата на Коалиция за България. Сега обаче твърди, че ситуацията у нас и в Европа се е променила и това налага заминаването му за Брюксел.

Вътре в БСП решението на Станишев предизвика разнообразни реакции. Според едни, постъпката на лидера е правилна, но други настояват за оставката му.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)
  • И леви европейски лидери подкрепиха Юнкер за ЕК