Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

„Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство. Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства”, уточни премиерът.

Орешарски обясни, че няма мандат да предложи Георгиева за който и да е пост, но за този ще я подкрепи.

„Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто”, застрахова се министър-председателят.

По думите му е по-логично редовно правителство да направи номинацията, но следващото такова „ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно”. Затова и се очаква номинацията от София да дойде до края на месеца, стана ясно от думите на Орешарски.

Това е първо толкова явно еманципиране на премиера от председателя на партията-мандатоносител БСП Сергей Станишев. Лидерът на българските и европейските социалисти заяви, че следващият ни еврокомисар трябва да е от левицата, защото предишните са били от АЛДЕ (Меглена Кунева) и ЕНП (Кристалина Георгиева).

Самият Станишев е спряган за поста, заедно с действащите министри Кристиян Вигенин и Зинаида Златанова.

Освен това, председателят на групата на ПЕС в Европейския парламент Джани Питела заяви, че "Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет".

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)
  • И леви европейски лидери подкрепиха Юнкер за ЕК