Лидерът БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител. Информацията бе потвърдена от източници на bTV. По този начин Станишев потвърди избора си на евродепутат въпреки собствените си твърдения, че участието му в евролистата е символична.

Часове по-късно на пресконференция той обясни, че новата роля, в която влиза, е продиктувана от новата ситуация в Европа и в страната и от новите отговорности, които падали на плещите му като лидер на БСП и на ПЕС.

Макар че заминава за Брюксел, Станишев няма да остави председателското място в Столетницата, а само депутатското си кресло. Предложи за свой заместник в парламента Атанас Мержданов, който имал достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи.

В края на деня предложението на Станишев беше прието и Мерджанов оглави групата на КБ.

"Има две основни причини за това мое решение. Едната е за допълнителните отговорности и ангажименти, с които съм натоварен на европейско ниво. Те са функция на позицията ми като лидер на ПЕС. Те са вследствие и на новата роля, с която съм натоварен с Мартин Шулц за хода на политическите разговори между ПЕС и ЕНП за нова управляваща коалиция в ЕП", обясни решението си Станишев.

Дни наред обаче лидерът на БСП и ПЕС обявяваше, че няма да става евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко. Точно преди да изтече крайният срок, в който ЦИК обявява имената на 17-те български евродепутати, Станишев обясни пред репортери в парламента, че има ангажимент към ПЕС и ще напусне Европейския парламент на 1 юли, за да се върне у нас и да продължи да бъде депутат.

При настоящата развръзка Станишев ще замине на мястото на Петър Курумбашев, който напусна Народното събрание именно с идеята да стане евродепутат. Курумбашев беше на гарантираното четвърто място в листата, но след като Момчил Неков бе избран с преференция, четвъртият стана пети. За Курумбашев билетът за Брюксел все още бе валиден, докато лидерът му тръбеше, че няма да става евродепутат. При така стеклите се обстоятелства обаче Курумбашев пада от два стола на земята. Това обаче едва ли е силно драматично, тъй като дните на настоящия парламент изглеждат преброени.

Попитан дали е разговарял с него, Станишев отговори: „Петър се отнесе с разбиране. Всеки, който се кандидатира за една позиция, няма гаранция за 100% успеваемост”.

Самият Курумбашев коментира лаконично случилото се през пресцентъра на БСП: „Законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му от избирателите място. Желая успех на нашите представители в Европарламента и нека да бъдат достойни представители на България там”.

Иначе Станишев обясни, че още днес БСП ще изпрати официална покана до лидерите на парламентарно представените сили за консултации за предсрочни избори, за задачите на Народното събрание в следващия период, служебния кабинет, номирането на еврокомисар, политическата, социална и икономическа ситуация в страната.

От левицата предлагат консултациите да се състоят в петък, заради ангажименти в Брюксел на лидера си в следващите дни.

Кой може да наследи Станишев на "Позитано" 20?

Най- сериозно спряганото име е на Михаил Миков. Друг кандидат е Драгомир Стойнев, настоящият министър на енергетиката, дежурната кандитура за лидер на БСП е Янаки Стоилов.

Имената на двете жени в ляво - Илияна Йотова и Корнелия Нинова не се приемат достатъчно сериозно в 100 годишната партия и бяха пуснати само за отвличане на вниманието.

Със сигурност засега от надпреварата отпада столичният социалист Калоян Паргов.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • И леви европейски лидери подкрепиха Юнкер за ЕК