Политическият дискурс в България стигна ново дъно в съботния следобед, когато лидерите на парламентарните партии ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Лютви Местан, се опитаха чрез реципрочни съобщения от партийните пресцентрове да направят уговорка за среща за кафе в Кърджали. Тя, освен това, бе на път да се провали, но все пак се състоя, без да засегне страничните ангажименти на никого от участниците.

Кафето като мост

Задочният диалог, чиято единствена цел изглежда публичността, започна от срещата на Борисов с младежката организация на ГЕРБ в Кърджали преди обяд. „Ако лидерът на ДПС ме покани на кафе, ще отида при него не за да правя коалиции, а заради хората. Редно е днес да изпием по едно кафе с Местан в центъра на Кърджали”, заяви Бойко Борисов.

„Днес излизам и му казвам, че ДПС е мост с мюсюлманите, и затова трябва да седнем и да пием по кафе. Това е политическият майсторлък – да бъдем мост и с мюсюлманите, и с българите изселници”, продължи Борисов.

„Сметките плаща Местан”

Отговорът на Местан не закъсня – той дойде от пресцентъра на ДПС заедно с припомняне на друг случай, в който двамата са пили кафе – когато Местан „обърка” вратите на резиденциите в „Бояна” и вместо с президента Георги Първанов, при когото се запътил първоначално, пи кафе с Бойко Борисов. „Ние с г-н Борисов в Бояна сме пили кафе, какво остава за Кърджали. Тогава заради нелепа случайност, аз бях некакен гост, а той - неволен домакин. Сега съм готов да си разменим ролите. Т.е. готов съм да бъда неволния домакин”, заяви Лютви Местан.

Малко по-късно на сайта на партията се появи ново съобщение с лаконичното уточнение „В Кърджали сметките ги плаща Местан.”Лютви Местан”.

Факторът „Футбол”

В съобщението се посочва още, че лидерът на ДПС има възможност за среща между 16:30 часа и 17:30 часа, когато започва срещата му с актива на ДПС в града.
Бойко Борисов не изневери на стила си и поиска да насрочи срещата с Местан така, че да успее да изгледа срещата между Челси и Арсенал от Английската висша лига, която започна в 14:45 часа. Затова председателят на ГЕРБ предложи двамата да пият кафе в 17:35 часа, което вбеси Местан.

Той отговори отново чрез пресцентъра на партията. „Явно Борисов е бил неискрен в желанието си за кафе с Местан. Нещо го е притеснило. Може би не е очаквал, че ще приема да бъда домакин. Сега променя часа, предложен от него самия. Той знае, че в 17:30 часа започва срещата ми с актива на ДПС. И никоя футболна среща на стои по- високо от уважението ми към членовете и симпатизантите на ДПС, за да ги накарам да чакат края на един или друг мач. Като домакин, вече уведомих г-жа Цачева, че ги чакам в 16:35 часа. Разбирам, че среща няма да има”, коментира Лютви Местан.

С това приключиха публичните договорки между лидерите на две парламентарни партии, поне на полувремето на мача, в който Челси поведе на Арсенал с 4:0.

Етническата толерантност

Срещата между двамата лидери все пак се състоя – след края на футболния мач и преди насрочената среща на Лютви Местан с актива на ДПС.

„Ние с г-н Местан никога не сме се срещнали, месеци наред, нито в парламента, нито на кафе, нито никъде. Но днешният ден, когато и двамата се засякохме в Кърджали, беше добър знак за всички граждани на България, че над политиката стои стабилност, стои етническа толерантност”, обясни Бойко Борисов.

Бойко Борисов я определи като знакова и посочи, че „Кърджали е най-доброто място, за да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските християни, мюсюлмани, мохамедани могат да бъдат мост на приятелство, не мост на разделение”.

„За тези, които ще опитат да спекулират, подчертавам изрично: След тази среща с Местан, нито ще правим коалиции, нито ще сме по-малко опозиционни”, подчерта още председателят на ГЕРБ.

По време на срещата по инициатива на Местан е била повдигната и темата за Възродителния процес. „Преди пет години Бойко Борисов каза едно към едно, че споделя целите на Възродителния процес, но се възмущава от методите. Ще го питам разграничава ли се от тезата си”, обясни Местан преди срещата.

„Възродителният процес, като метод, като средства, като начин, е осъден отдавна от всички. Както ГЕРБ има претенции, че много български мюсюлмани, мохамедани, са наши кметове, общински съветници, членове, така и ДПС има. Тези хора не бива да бъдат мачкани, нито да бъдат противопостявани, а точно обратното - трябва да живеят в мир и в съгласие”, отговори Бойко Борисов пред медиите след това.

Аритметика на кафе

Срещата на помирително кафе между двамата дойде след скандалната седмица около разпределението на квотите в Централната избирателна комисия. „Езикът на аритметиката казва - петима членове на ГЕРБ и двама на ДПС. Ето този принцип е нарушен и той трябва да се възстанови, след което, казах го и на г-н Борисов, всичките 36 народни представители от ДПС ще подкрепят номинирания от ГЕРБ кандидат за зам.-председател на ЦИК”, заяви в Кърджали Лютви Местан.

„Аз съм за толерантност, при която всяка една партия получи дължимото. Като чета математиката, знам, че ние заслужаваме най-много и затова ще я четем при президента, всеки по своему, но се надяваме накрая да имаме консенсус”, коментира, от своя страна, Борисов.

Кафето не направи отстъпчиви нито Борисов, нито Местан и топката отново бе върната в полето на президента, при когото в понеделник предстои среща.