Психолозите от Военно медицинската академия ще продължат да работят с оцелелите от трагичния инцидент в Охрид. Специалистите ще работят на място с пострадалите. Предвижда се това да стане с групови и индивидуални срещи. Само преди 4 дни те трябваше да се борят, за да спасят живота си. Сега обаче им предстои друга битка - тази да се върнат към "нормалния" си начин на живот.

Доктор Димо Станчев е един от специалистите, които са до жертвите от трагичния инцидент в Охрид.

"Това, което става е, че животът започва да изглежда безсмислен. В мига, когато целият този шок премине, първото осъзнаване на трагедията е, че смисълът се е загубил, личният смисъл се е загубил", каза д-р Димо Станчев, психотерапевт, ВМА.

Споменът за преживяното е толкова ужасен, че за да се справят със ситуацията, често жертвите потискат спомена за трагедията. Това обаче не може да изтрие картината от инцидента. Според специалистите той ще се появява отново и отново като кошмар.

Друго, с което оцелелите ще трябва да се справят, е чувството за вина. В този случай то ще бъде особено силно.

"В един такъв момент те са с по-висш интензитет, особено ако става дума за хора, които по техните семейни отношения се е предполагало, че могат да се погрижат един за друг - и изниква въпросът: А можех ли да направя нещо различно, защо аз не загинах, а оцеля тя или той?", обясни д-р Станчев.

Специалистите казват, че възстановяването от подобна травма може да отнеме години. Съветът на психолозите към жертвите и техните близки е да говорят за случилото се. И да го превърнат част от живота си.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето