Почти месец се забавиха парите, с които трябва да се плати лечението на 9-годишния Стефан Радойчев в Букурещ. Момчето получи първите две инжекции, въпреки че в сметката на болницата нямаше пари от Фонда за лечение на деца, който покрива разходите.

По bTV ви разказахме за детето със спинална мускулна атрофия, чието семейство с месеци се бореше да осигури лечение за сина си.

Пътят на парите започва малко след Нова година.

На 16 януари, Здравното министерство съобщава, че преводът към Румъния е направен. Това обаче се оказва невярно. Фондът превежда парите 2 дни по-късно – на 18 януари.

И оттук започва голямото пътуване на парите. За да стигнат до Румъния в леи, БНБ използва кореспондентска банка в Ню Йорк, тъй като централната ни банка не може да плаща директно в румънска валута. Парите трябва да стигнат в румънската централна банка.

Американският трезор обаче също трябва да използва собствена обслужваща банка. Тук, става ясно, че от Фонда за лечение на деца са пропуснали да запишат специфичен код за превода. И целият процес трябва да започне отначало. 

Втори опит – с правилния код на 7 февруари, БНБ насочва парите.

Пътят се повтаря през всички банки. Но този път те пристигат само за 2 работни дни.

Когато Стефан пристигна в Румъния на 22 януари за първата инжекция лекарство, парите все още ги нямаше на сметката на болницата.

„Ние не знаехме, че парите трябва да пътуват от България до Америка и от Америка до Румъния. И в болницата започнахме дори да се шегуваме – че може би парите идват до нас със кораб и затова трябва да почакаме”, каза лекар Андрада Миреа.

Снимка: btvnovinite.bg

Но болницата пое риска и постави инжекцията без наличните пари. Две седмици по-късно, на 5 февруари, Стефан получи и втората инжекция – отново без парите.

„След втората инжекция на Стефан, ни се обадиха от американската банка и ни казаха, че нямат цялата нужна информация, за да направят превода. Трябваше им код, който всъщност ние вече бяхме посочили в договора ни с вашия Фонд”, допълни Андрада Миреа.

Снимка: btvnovinite.bg

От БНБ обясниха за bTV, че нямаше да има забавяне в парите, ако фондът беше изпратил нужната и задължителна информация навреме.

„Забавата в получаването на парите се дължи на грешно подадена платежна инструкция от страна на Фонда. Клиентът трябва да знае какви са необходимите реквизити за извършване на плащането”, заявяват от банката.

3 седмици по-късно Фондът подава необходимия код и парите най-накрая тръгват към получателя си.

„Първото нещо, което направих, когато разбрах, че парите са тук, е да звънна на бащата на Стефан. Детето беше толкова притеснено – то постоянно питаше баща си дали парите са пристигнали. Затова веднага им звъннах, защото Стефан трябва да мисли само за здравето, а не за целия този стрес около парите”, каза д-р Андрада Миреа.

Снимка: btvnovinite.bg

От Фонда за лечение на деца обясниха за bTV, че случаят е прецедент и за тях.

Никога досега от банката не са им изисквали специфичен код на бенифициента, когато са превеждали средства за деца. Това е първото им забавяне на превод.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!