9-годишният Стефан, който замина на лечение в Румъния получи своята първа инжекция лекарство за облекчаването на спиналната мускулна атрофия. И днес парите за лечението не са в банковата сметка на румънската болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Фондът за лечение на деца е превел парите два дни по-късно от официално обявената дата.
След дълги дискусии болницата все пак реши да постави инжекцията, въпреки липсата на парите.

Рано тази сутрин лекарите започнаха да подготвят Стефан за спасителната процедура. Детето сподели, че заради инжекцията не е трябвало да вечеря и закусва. Спазил е всички изисквания на лекарите.

Снимка: btvnovinite.bg


Д-р Андрада Миреа дълго ще помни вчерашния ден. Тя говори с всички възможно институции у нас и в Румъния, за да се осъществи процeдурата. Въпреки че парите все още не са пристигнали – целият екип на болницата реши да поеме риска. Тя добави, че обича децата и се бори с всеки неин пациент.

И неслучайно – в деня на процедурата лекарката е облечена в лилава униформа. „Вчера говорих със Стефан и той ми каза, че лилавото е любимият му цвят. И затова днес се облякох така заради него, за да е по-щастлив, когато ме вижда”, каза д-р Миреа.

Снимка: btvnovinite.bg

След като скъпото лекарство беше транспортирано в болницата, процедурата започна. Половин  час по-късно д-р Миреа съобщи добра новина. 

„Направихме процедурата. Преди няколко минути извършихме пункцията. Това лекарство го наричам „Лъч на надеждата". Много, много съм щастлива, че успяхме!”, сподели д-р Миреа.

След по-малко от час Стефан се събуди от упойката. Следващата доза лекарство ще бъде поставена след 2 седмици.

Цялата история за борбата на Стефан, гледайте във филма „Доза живот” в рубриката bTV Репортерите, в неделя, веднага след централната емисия новини.