Нов обрат в лечението на 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия: въпреки че беше насрочено за днес в румънска болница, спасителната процедура не се осъществи.

Причината – средствата, преведени от Фонда за деца, все още не са пристигнали в Румъния.

Тази сутрин Стефко и баща му влязоха в румънската детска болница, заредени с надежда този път детето да получи терапия – в манипулационната, където към спасението си са тръгнали 12 други деца. Там ги посрещна д-р Андрада Миреа.

Снимка: bTV

Новината е лоша – средствата не са стигнали до банковата сметка на болницата… въпреки уверението на здравното министерство, че парите вече са преведени на 16 януари.

Оказва се, че Фондът е направил превода два дни по-късно. „Като говорихме с вашия Фонд за деца, те казаха: „Ще изпратим парите днес”. После получихме и извадка от превода, който е от 18 януари. Ние не сме сигурни, че ще получим парите, защото ги нямаме в нашата сметка. Това не е лечение за 1 евро, то е много скъпо! И всеки би казал, че не може да рискува в този случай”, обяснява д-р Миреа.

Снимка: bTV

В момента болницата обсъждат дали да поемат риска и утре да поставят инжекцията на Стефан. Бащата също се надява момчето да получи първата доза от лекарството сега – защото всяко пътуване е трудно.

От Българката народна банка обясниха за bTV, че няма забавяне в превода и сумата би трябвало утре да бъде получена на сметката на румънската болница.