Спиналната мускулна атрофия (СМА) вече е в списъка на редките заболявания, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ведомството е изпратило писмо до НЗОК да реимбурсира лечението на заболяването. Предстои медикаментът „Nusinersen” да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА. Очакванията са до края на месец февруари и у нас да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

По отношение на 9-годишния Стефан Радойчев, страдащ от спинална мускулна атрофия, министър Ананиев съобщи, че са преведени необходимите средства на болницата в Румъния, за да бъдат поставени първите четири инжекции на детето. Малкият Стефан заминава на 22 януари.

Преди месец в bTV Репортерите ви разказахме историята на 9-годишния Стефан, на когото беше отказано лечение. Семейството му тръгна за румънската болница, но там убиват надеждата за живот.

„Лечение не получихме, тъй като румънската здравна каса междувременно беше загубила доверие в българската и не е сигурна, че НЗОК ще им изплати парите. Това е поредната гавра с детето ми”, разказва бащата на Стефан.

От Здравната каса тогава обясниха за bTV, че са уверили румънските си колеги, че ще изплатят сумата до година и половина. Но нито от Касата, нито от здравното министерство можаха да си обяснят отказа.