Британската кралица Елизабет II е изразила загриженост пред британския премиер Дейвид Камерън заради заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия, съобщиха британските медии.

Кралицата е провела разговор късно в неделя с Камерън на фона на проучванията, според които отделянето на Шотландия е все по-възможно.

Елизабет II досега не е правила официално изявление по темата, но според източници от обкръжението ѝ тя подкрепя запазването на съюза. По думите им последното проучване на общественото мнение, което дава предимство на искащите независимост, е предизвикало сериозна загриженост в Бъкингамския дворец.

Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент. „Не бих се изненадал, ако получат независимост. Следващата стъпка на партията да бъде Шотландия да стане република”, коментира Фокс.

Междувременно при отварянето на финансовите борси тази сутрин британският паунд отбеляза най-ниската си стойност за последните 10 месеца.

Нараства подкрепата за отцепването

Девет дни преди референдума за независимост на Шотландия на 18 септември привържениците на прекратяването на съюза с Великобритания отбелязаха превес над противниците на идеята. 51% от шотландците са за независимост на Шотландия, а 49 са против, показа допитването на YouGov за "Сънди таймс". В предходно допитване на агенцията отпреди месец привържениците на запазването на съюза на Шотландия с Великобритания имаха 22 процентни пункта преднина пред шотландците, искащи независимост.

Ако на референдума повечето гласоподаватели се произнесат за прекъсване на съюза, той ще бъде последван от преговори с Лондон за валутата, националния дълг, петролните залежи в Северно море и бъдещето на британската база за ядрени подводници в Шотландия. В този случай се планира Шотландия да се отдели на 24 март 2016 г.

Междувременно правителството в Лондон продължава с обещанията за повече правомощия за Шотландия, ако жителите ѝ решат да останат в съюза. Британският министър на финансите Джордж Озбърн обяви, че Шотландия ще получи по-голяма автономия по данъчните въпроси, разходите и социалните плащания, ако отхвърли независимостта на референдума. Планът е бил одобрен от трите основни партии в британския парламент.